Current Affairs 05th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 05th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Muhammad Ali (मुहम्मद अली), who died after a 32 (thirty two) year battle with Parkinson's disease, was a professional boxer (पेशेवर बॉक्सर) from which country?
Answer ->> United States

Question 2 ->> Where was Asia’s largest annual security (एशिया की सबसे बड़ी वार्षिक सुरक्षा) forum Shangri-La Dialogue was inaugurated?
Answer ->> Singapore

Question 3 ->> Who is the writer (लेखक) of the book "The Unseen Indira Gandhi (इंदिरा गांधी)"?
Answer ->> KP Mathur

Question 4 ->> V.O. Chidambaranar Port (चिदंबरनार पोर्ट) has bagged National Award (राष्ट्रीय पुरस्कार) for Excellence (उत्कृष्टता) in Cost Management for the year 2015 (two thousand fifteen), is located at ____.
Answer ->> Tamilnadu

Question 5 ->> Old name of Afghan-India Friendship Dam (अफगान-भारत मैत्री बांध) that was inaugurated by Inidan PM Modi and Afghan President Ashraf Ghani (भारतीय प्रधानमंत्री मोदी और अफगानिस्तान के राष्ट्रपति अशरफ गनी)?
Answer ->> Salma Dam

Question 6 ->> What is the India’s rank (भारत की रैंक) in the 2015 Good Country index (अच्छा देश सूचकांक)?
Answer ->> 70th

Question 7 ->> Where did Haryana Government (हरियाणा सरकार) launch Asia's First Gyps Vulture Reintroduction Programme at Jatayu Conservation Breeding Centre (जटायु संरक्षण प्रजनन केंद्र)?
Answer ->> Pinjore

Question 8 ->> Identify the birds (पक्षियों की पहचान) that were released in to the wild from Jatayu Conservation Breeding Centre in Haryana (जटायु संरक्षण हरियाणा में केंद्र ब्रीडिंग)?
Answer ->> Himalayan Griffons

Question 9 ->> Which state govt. (राज्य सरकार) has start (प्रारंभ) "Jai jawan awas Yojana"?
Answer ->> Haryana

Question 10 ->> Who won French Open Mixed (मिश्रित) double title 2016 (two thousand sixteen)?
Answer ->> Leander Paes-Martina Hingis

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment