Current Affairs 09th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 09th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> What was the theme (विषय) of World Oceans Day (विश्व महासागर दिवस के अवसर) that was observed on 8-06-2016?
Answer ->> Healthy oceans, healthy planet

Question 2 ->> Name of the head of judicial commission (न्यायिक आयोग के प्रमुख) to probe into the recent Mathura violence (हाल ही में मथुरा हिंसा)?
Answer ->> Mirza Imtiyaz Murtaza.

Question 3 ->> Who topped the 2016 (two thousand sixteen) Forbes '100 Most Powerful Women' (100 सबसे शक्तिशाली महिलाओं) in the world?
Answer ->> Angela Merkel

Question 4 ->> Who topped the 2016 ((two thousand sixteen) Forbes World's Highest-Paid Female Athlete list (विश्व की सबसे अधिक वेतन पाने महिला एथलीट सूची)?
Answer ->> Serena Williams

Question 5 ->> Who become the first city in the country to have its own city animal?
Answer ->> Guwahati

Question 6 ->> Who was appointed (नियुक्त) as the Director of the Commonwealth Educational Media Centre (राष्ट्रमंडल शैक्षिक मीडिया सेंटर) for Asia (CEMCA)?
Answer ->> Shahid Rasool

Question 7 ->> Which company (कोन सी कंपनी) has displayed the world's first 3D-printed aircraft (दुनिया का पहला 3 डी-मुद्रित विमान प्रदर्शित किया) THOR at the International Aerospace Exhibition in Schoenefe?
Answer ->> Airbus

Question 8 ->> Name of the Chess grand master (शतरंज ग्रैंडमास्टर) who has passed away recently (हाल ही में निधन)?
Answer ->> Victor Korchnoi

Question 9 ->> Men’s Hockey Junior World Cup (पुरुषों की हॉकी जूनियर विश्व कप) 2016 (two thousand sixteen) will be held in which city?
Answer ->> Lucknow

Question 10 ->> With which country India held the Desert Eagle II bilateral military exercise?
Answer ->> United Arab Emirates

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment