Current Affairs 10th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 10th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Google and Tata Trusts’ joint initiative Internet Saathi (संयुक्त पहल इंटरनेट साथी) was recently launched in which of the following states?
Answer ->> West Bengal

Question 2 ->> What is the rank of India (भारत के पद) in Global Peace 2016 (two thousand sixteen) prepared by the Institute for Economics and Peace (संस्थान अर्थशास्त्र और शांति के लिए)?
Answer ->> 141

Question 3 ->> Name the Indian-origin professor (भारतीय मूल के प्रोफेसर) who was recently awarded (हाल ही में सम्मानित) the Regius Professorship by Queen Elizabeth II?
Answer ->> Lord Kumar Bhattacharyya

Question 4 ->> Name of the biggest ever joint military (सबसे बड़ी कभी संयुक्त सैन्य) exercise launched by NATO?
Answer ->> Anaconda-16

Question 5 ->> The North Atlantic Treaty Organization (उत्तर अटलांटिक संधि संगठन) members and partners launched Anaconda (भागीदारों के एनाकोंडा का शुभारंभ )-16 Exercise in which country?
Answer ->> Poland

Question 6 ->> Which of the following Indian women (भारतीय महिला) is not included in the 2016 (two thousand sixteen) list of Forbes World’s 100 (hundred) Most Powerful Women (सबसे शक्तिशाली महिला?
Answer ->> Nita Ambani

Question 7 ->> Which Country (कोन सा देश) has topped in the 2016 (two thousand sixteen) Malware Infection Index (मैलवेयर संक्रमण सूचकांक) in the Asia-Pacific region?
Answer ->> Pakistan

Question 8 ->> Who was appointed (नियुक्त) as the Managing Director (प्रबंध निदेशक) of Facebook India?
Answer ->> Umang Bedi

Question 9 ->> India and ____ signed eight agreements/ Memorandum of Understanding (समझौता ज्ञापन) to bolster economic growth & sustainable development (सतत विकास).
Answer ->> USA

Question 10 ->> Which country (कोन सा देश) became the first Asian country (एशियाई देश) to eliminate mother-to-child HIV transmission?
Answer ->> Thailand

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment