Current Affairs 11th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 11th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name of the Indian-American author (भारतीय मूल के अमेरिकी लेखक) who won the prestigious 2016 (two thousand sixteen) International DUBLIN Literary Award for his novel 'family life' ('पारिवारिक जीवन')?
Answer ->> Akhil Sharma

Question 2 ->> Which country (कोन सा देश) is hosting UEFA Euro 2016 (two thousand sixteen) football championship?
Answer ->> France

Question 3 ->> Who topped the Forbes (कौन फोर्ब्स में सबसे ऊपर) 2016 (two thousand sixteen) World's Highest-Paid Athletes List?
Answer ->> Cristiano Ronaldo

Question 4 ->> Name of the eminent scientist (प्रख्यात वैज्ञानिक) who recently took over (पदभार संभाल लिया) as Chief Executive of Nuclear Fuel Complex?
Answer ->> G Kalyanakrishnan

Question 5 ->> which state government (जो राज्य सरकार) has decided to celebrate the 21 day of every month as Yoga day across all schools (सभी स्कूलों में योग दिवस), colleges and universities (महाविद्यालय और विश्वविद्यालय) in the state?
Answer ->> Maharashtra

Question 6 ->> Which Bank (कौन सा बैंक) has launched India’s first internationally-listed certified green bond to finance climate change solutions around the world at London Stock Exchange (लंदन शेयर बाज़ार)?
Answer ->> Axis Bank

Question 7 ->> Who of the following tennis star was suspended from Tennis (टेनिस से निलंबित) for two years by the International Tennis Federation (अंतरराष्ट्रीय टेनिस महासंघ)?
Answer ->> Maria Sharapova

Question 8 ->> Who was appointed (नियुक्त) as the head of the UN Military Observer Group (संयुक्त राष्ट्र सैन्य पर्यवेक्षक समूह) in India and Pakistan (भारत और पाकिस्तान)?
Answer ->> Major General Per Lodin

Question 9 ->> "Sahyog-Hyeobleod-2016" is the joint naval exercise (संयुक्त नौसैनिक अभ्यास) between India and ____?
Answer ->> South Korea

Question 10 ->> Who was presented (प्रस्तुत किया) with the USIBC Global Leadership Award by the PM Narendra Modi (प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी) in Washington DC?
Answer ->> Jeff Bezos

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment