Current Affairs 13th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 13th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which of the following state has become India’s 1st State (भारत का पहला राज्य) to launch open government data portal?
a) Assam
b) Sikkim
c) Manipur
d) West Bengal
Answer ->> Sikkim

Question 2 ->> India will organise a cultural festival (भारत एक सांस्कृतिक महोत्सव का आयोजन करेगा) in which of the following countries to mark the 155th birth anniversary of Rabindranath Tagore?
a) France
b) Papua New Guinea
c) Egypt
d) Mauritius
Answer ->> Egypt

Question 3 ->> Which country (कोन सा देश) has recently joined Europe-led plan to tackle tax evasion and corruption (कर चोरी और भ्रष्टाचार से निपटने)?
Answer ->> India

Question 4 ->> Who has won Super Series badminton tournament (बैडमिंटन टूर्नामेंट) two thousand sixteen (Australian Open)?
Answer ->> Saina Nehwal

Question 5 ->> Aviva Plc recently acquired an additional (अतिरिक्त) 23 (twenty three) per cent stake (फीसदी हिस्सेदारी) in Aviva Life Insurance from which firm for Rs 940 cr?
Answer ->> Dabur Invest Corp

Question 6 ->> Which pay review panel has been constituted (गठित) for academic staff of Universities and Colleges (विश्वविद्यालयों और कॉलेजों के अकादमिक स्टाफ)?
Answer ->> V S Chauhan panel

Question 7 ->> The Supreme Court appointed a three member panel to oversee the Medical Council of India (मेडिकल काउंसिल ऑफ इंडिया) recently. The panel is headed by?
Answer ->> RM Lodha

Question 8 ->> Who was appointed (नियुक्त) as a part-time member of the twenty one Law Commission of India (भारतीय विधि आयोग)?
Answer ->> Satya Pal Jain

Question 9 ->> Which of the following pollutants is responsible for highest number of premature mortalities in India (भारत में समय से पहले मृत्यु दर)?
a) PM2.5
b) PM2.10
c) Carbon Monoxide
d) Nitrous oxide
Answer ->> PM2.5

Question 10 ->> Who among the following took charge (कार्यभार संभाला) as Director of Film and Television Institute of India (भारत के फिल्म और टेलीविजन संस्थान) based in Pune recently?
a) Bhupendra Kainthola
b) Prashant Pathrabe
c) Anupam Kher
d) Salim Khan
Answer ->> Bhupendra Kainthola

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment