Current Affairs 14th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 14th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which of the following countries launched (निम्नलिखित देशों का शुभारंभ) its twenty three satellite for its BeiDou Navigation Satellite System (BDS)?
a) India
b) Russia
c) China
d) United States
Answer ->> China

Question 2 ->> Which of the following teams (निम्नलिखित टीमों) won the FINA Women Water Polo World League Super Final (महिला वाटर पोलो विश्व लीग सुपर फाइनल)?
a) USA
b) Australia
c) Brazil
d) China
Answer ->> USA

Question 3 ->> Who has won the men’s title (पुरुषों के शीर्षक) of the 2016 (two thousand sixteen) Australian Open Super Series Badminton tournament?
Answer ->> Hans-Kristian Vittinghus

Question 4 ->> International Albinism Awareness Day (जागरूकता दिवस) was observed on
Answer ->> 13th June

Question 5 ->> Which of the following countries (निम्नलिखित देशों) became the first country in the world to ban deforestation?
a)    Belgium
b)    Norway
c)    Denmark
d)    Switzerland
Answer ->> Norway

Question 6 ->> What was the theme of World Day (विश्व दिवस का विषय) Against Child Labour 2016 (two thousand sixteen) observed on 12th June?
Answer ->> End child labour in supply chains - It's everyone's business!

Question 7 ->> Name of the Noted playwright and actor (प्रसिद्घ नाटककार और अभिनेता) who died recently?
Answer ->> Achyut Lahkar

Question 8 ->> Who headed the taskforce appointed to address agrarian issues (कृषि मुद्दों का समाधान) that submitted its report to Maharashtra government (महाराष्ट्र सरकार)?
Answer ->> Kishore Tiwari

Question 9 ->> The Rise of Environmental Crime (पर्यावरणीय अपराध) report was released by the United Nations Environment Programme (संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम) and _____.
Answer ->> INTERPOL

Questions 10 -> Who took charge (कार्यभार संभाला) of Chief Justice of Manipur High Court (मणिपुर उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश)?        
Answer ->> Rakesh Ranjan Prasad

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment