Current Affairs 20th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 20th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Who has been appointed Commonwealth Secretary (राष्ट्रमंडल सचिव) General’s Special Envoy to Maldives on 19-06-2016?
Answer ->> Willy Mutunga

Question 2 ->> What are single celled organisms (कोशिकीय जीवों) called?
Answer ->> Eukaryotic

Question 3 ->> Scientists have created new software (नए सॉफ्टवेयर) for quickly modelling and printing thousands of hair like structures. What is it called?
Answer ->> Cilllia

Question 4 ->> Which moon of Jupiter is the only one to have a magnetic field (चुंबकीय क्षेत्र) and the possibility of life (जीवन की संभावना)?
Answer ->> Ganymede

Question 5 ->> The world’s first (दुनिया का पहला) microchip with how many processors are thought to be the fastest chip designed in a university lab (विश्वविद्यालय की प्रयोगशाला)?
Answer ->> 1000

Question 6 ->> Scientists combined (वैज्ञानिकों का गठबंधन) 3D printed polymers with methane eating bacterial to produce which type of reactor?
Answer ->> Both a and b

Question 7 ->> US space agency (अमेरिकी अंतरिक्ष एजेंसी) has unveiled plans for an electric powered airplane designated as X-57 nicknamed ____________.
Answer ->> Maxwell

Question 8 ->> PSLV-C34 will launch on June twenty two and place how many satellites (कई उपग्रहों) into the same orbit?
Answer ->> 20

Question 9 ->> A 10 (ten) km wide crater (चौड़ा गड्ढा) on Mars has been named after an earthquake (भूकंप) hit Nepal earthquake. What is it called?
Answer ->> Langtang

Question 10 ->> Siemens will join hands with which company to form (कंपनी के लिए फार्म) the world’s biggest wind power company?
Answer ->> Gamesa

Question 11 ->> Which tech major has been selected as the technical partner (तकनीकी साथी) to build a mobile app for Union Home Resources Development (केंद्रीय गृह संसाधन विकास) Ministry’s SWAYAM (Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds)?
Answer ->> Microsoft

Question 12 ->> SBI (स्टेट बैंक ऑफ इंडिया) on 16-06-2016 floated INR 200 crore rupee start up find to assist startups in which space?
Answer ->> Fintech

Question 13 ->> Which country won the Hero Hockey Champions Trophy 2016 (two thousand sixteen) on 19-06-2016?
Answer ->> Australia

Question 14 ->> Six central universities (छह केंद्रीय विश्वविद्यालयों) will have full fledged Yoga departments (योग विभागों) from two thousand sixteen-two thousand seventeen. To what number will this be raised in 2017-2018?
Answer ->> 20

Question 15 ->> What is the special initiative launched (विशेष पहल शुरू की) to promote and facilitate Korean investments (कोरियाई निवेश की सुविधा) in India?
Answer ->> Korea Plus

Question 16 ->> What is the full form (पूर्ण प्रपत्र) of the P3 programme launched in Ladakh?
Answer - >> Pashmina Promotion Programme

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment