Current Affairs 24th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 24th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which country has signed a potash supply deal (पोटाश की आपूर्ति का सौदा) with India on 23-06-2016?
Answer ->> Belarus

Question 2 ->> India is the ___ largest coal producer (सबसे बड़ी कोयला उत्पादक) in the world after China and the US (चीन और अमेरिका), according to PwC report.
Answer ->> 3rd

Question 3 ->> RBI (भारतीय रिजर्व बैंक) has released draft guidelines for exposure computation (गणना) for CCR. What does CCR stand for?
Answer ->> Counterparty credit risk

Question 4 ->> Using smartphones before going to sleep can lead to blindness. What is it known as?
Answer ->> Transient smartphone blindness

Question 5 ->> Rice farming originated (चावल की खेती आरंभ) in China at what time according to new evidence unearthed (साक्ष्य का पता लगाया) by archaeologists?
Answer ->> 9000 years ago

Question 6 ->> Which former UNGA (संयुक्त राष्ट्र महासभा) president passed away amidst criminal charges (आपराधिक आरोपों के बीच) in a bribery case on 23rd June 2016?
Answer ->> John Ashe

Question 7 ->> Fostering futuristic technologies (भविष्य प्रौद्योगिकियों को बढ़ावा देने) such as robotics and unmanned vehicles, DRDO has entered (घुसा) into a JV with which university?
Answer ->> Jadavpur University

Question 8 ->> Indian Angels Network has invested (निवेश) a non-disclosed amount in which Gurgaon based (गुड़गांव आधारित) AI research (अनुसंधान) startup?
Answer ->> Staqu

Question 9->> What is India’s first (भारत के पहले) newsbot called?
Answer ->> NewsBytes

Questions 10 -> NY Headquartered (न्यूयॉर्क मुख्यालय) VICE Media and which Indian media group has said it would form joint ventures for launching youth media (युवाओं मीडिया की शुरूआत) brand in the country (देश)?        
Answer ->> Times of India Group

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment