Current Affairs 28th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 28th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Who of the following were named as the members of Khelo India, a national programme launched (राष्ट्रीय कार्यक्रम का शुभारंभ किया) by the Union Government (केंद्र सरकार) for the development of sports in the country (देश)?
a) PT Usha and Pullela Gopichand
b) Anju Bobby George and PT Usha
c) PT Usha and Karnam Malleswari
d) Anju Bobby George and Pullela Gopichand
Answer ->> Anju Bobby George and Pullela Gopichand

Question 2 ->> Shooter (निशानेबाज) _____  won silver in the ten m Air Pistol event at the ISSF World Cup (विश्व कप) held in Baku, Azerbaijan.
Answer ->> Jitu Rai

Question 3 ->> The Asian Infrastructure Investment Bank (एशियाई बुनियादी ढांचे के निवेश बैंक) has recently approved $ five hundred nine million to finance four projects (परियोजनाओं के लिए वित्त) of which of the following countries?
a) Pakistan, Bangladesh, Indonesia and Tajikistan
b) Azerbaijan, Egypt, Bangladesh and Iceland
c) India, Pakistan, Nepal and Bangladesh
d) Myanmar, Iran, Philippines and Sri Lanka
Answer ->> Pakistan, Bangladesh, Indonesia and Tajikistan

Question 4 ->> Which of the following team won (निम्नलिखित टीम जीत) the two thousand sixteen Copa America football tournament?
a) Argentina
b) Chile
c) Costa Rica
d) Brazil
Answer ->> Chile

Question 5 ->> Who was awarded (सम्मानित) with Golden Ball award at the two thousand sixteen Copa America football tournament?
Answer ->> Alexis Sanchez

Question 6 ->> The book “Once Upon a Time in India: The Marvelous Adventures of Captain Corcoran (कप्तान कोरकोरन की अद्भुत रोमांच)” was authored by whom?
Answer ->> Alfred Assollant

Question 7 ->> Who was recently appointed (हाल ही में नियुक्त) by Nokia as the head of Indian market?
Answer ->> Sanjay Malik

Question 8 ->> Who has announced (घोषणा की) his retirement from international football (अंतरराष्ट्रीय फुटबॉल)?
Answer ->> Lionel Messi

Question 9->> With Inclusion of India (भारत का समावेश), the Missile Technology Control Regime (मिसाइल प्रौद्योगिकी नियंत्रण व्यवस्था) became a group of how many nations?
Answer ->> 35

Questions 10 -> China recently launched (चीन ने हाल ही में शुरू की) its first Dark Sky Reserve in which of the following regions of Tibet (तिब्बत के क्षेत्रों)?
a) Lhasa
b) Ngari Prefecture
c) Nagqu Prefecture
d) Shannan        
Answer ->> Ngari Prefecture

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment