Current Affairs 29th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 29th June 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> United States (संयुक्त राज्य अमेरिका), Canada and which other country have promised to generate fifty percent of their electricity from clean energy (स्वच्छ ऊर्जा) by two thousand twenty five?
Answer ->> Mexico

Question 2 ->> IBM researchers (शोधकर्ताओं) have announced a new one step chemical process converting (रासायनिक प्रक्रिया परिवर्तित) __________ from smartphones and other devices to non-toxic plastic.
Answer ->> Polycarbonates

Question 3 ->> Scientists using (वैज्ञानिकों का उपयोग) a new gas exploration (नए गैस की खोज) approach have discovered a huge helium gas field in which country?
Answer ->> Tanzania

Question 4 ->> Well known comic actor (हास्य अभिनेता) called “Good Giant” has passed away on 28th June. What is his name?
Answer ->> Both a and b

Question 5 ->> Selection of NS Vishwanathan as new Deputy Governor (उप राज्यपाल) of the RBI (भारतीय रिजर्व बैंक) was approved by ACC. Whom will he succeed?
Answer ->> H. R. Khan

Question 6 ->> Researchers discover (शोधकर्ताओं की खोज) new non-invasive method to kill cancer cells in two hours- what chemical compound (रासायनिक यौगिक) does it use?
Answer ->> Nitrobenzaldehyde

Question 7 ->> British Labour Party lawmaker (ब्रिटिश लेबर पार्टी विधायक) voted against their leader on 28th June amidst Brexit and resulting political (राजनीतिक जिसके परिणामस्वरूप) turmoil in the wake of it. Who is he?
Answer ->> Jeremy Corbyn

Question 8 ->> Nestle (लिपटना) has named whom as the CEO on 27-06-2016?
Answer ->> Ulf Mark Schneider

Question 9 ->> What does the scheme (योजना) PMSMA focus on (ध्यान केंद्रित)?
Answer ->> Both a and b

Question 10 ->> Which social entrepreneurs (सामाजिक उद्यमियों) got selected as top ten Local SDG Pioneers for two thousand sixteen?
Answer ->> All of the above

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment