Current Affairs 01st July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 01st July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which of the following countries (निम्नलिखित देशों) launched its second Shijian-sixteen series satellite (सोलह श्रृंखला उपग्रह)?
a) Russia 
b) Japan
c) China
d) USA
Answer ->> China

Question 2 ->> Who was honoured with "Honoris Causa" Doctor of Science (विज्ञान के डॉक्टर) by Indian Institute Of Technology (भारतीय प्रौद्योगिकी संस्थान)?
Answer ->> Viswanathan Anand

Question 3 ->> The Indigenously developed (देश में ही विकसित) Varunastra that was inducted in the Indian Navy (भारतीय नौसेना) is a
Answer ->> Heavyweight Torpedo

Question 4 ->> Name the Comptroller and Auditor General (नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक) of India who has been conferred with the honorary professorship by the Nanjing Audit University (NAU), China ?
Answer ->> Shashi Kant Sharma

Question 5 ->> Name the medium range (मध्यम श्रेणी) and surface-to-air type ballistic missile recently tested from Balasore district of Odisha (ओडिशा के बालासोर जिले)?
Answer ->> Barak-8

Question 6 ->> The World Bank Group (विश्व बैंक समूह) has signed an agreement with the International Solar Alliance (अंतर्राष्ट्रीय सौर एलायंस), to collaborate on increasing solar energy (सौर ऊर्जा में वृद्धि) use around the world. Where is the headquarters of ISA?
Answer ->> India

Question 7 ->> Who was sworn (शपथ ली) in as Philippines’ president (फिलीपींस 'राष्ट्रपति)?
Answer ->> Rodrigo Duterte

Question 8 ->> Name the teacher education portal for District Institutes of Education and Training (शिक्षा एवं प्रशिक्षण संस्थानों के जिला) launched by HRD Minister Smriti Irani?
Answer ->> Prashikshak

Question 9 ->> What was the theme for the 10th National statistics day (राष्ट्रीय सांख्यिकी दिवस) that was celebrated on 29-06-2016?
Answer ->> Agriculture and Farmers' Welfare

Question 10 ->> Name the state that has opened an exclusive Red Sanders Anti-Smuggling Task Force (लाल सैंडर्स विरोधी तस्करी टास्क फोर्स)?
Answer ->> Andhra Pradesh

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment