Current Affairs 02nd July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 02nd July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the Portal which was launched by Railways Ministry (रेल मंत्रालय) for redressal of service connected grievance of serving current and former railway employees (पूर्व रेल कर्मचारियों)?
Answer ->> NIVARAN portal

Question 2 ->> Balal village in the state (राज्य) of ____ is one of the twenty one villages selected across the country by the State Bank of India (भारतीय स्टेट बैंक) under the SBI Digital Village initiative.
Answer ->> Kerala

Question 3 ->> 4 Indian-Americans are among the forty two US (अमेरिका) nationals honored with this year's prestigious “Great Immigrants: The Pride of America (अमेरिका की शान)” award recently. Which of the following is not of them?
a) Sunder Pichai
b) Vikram Malhotra
c) Indra Nooyi
d) Bharati Mukherjee
Answer ->> Indra Nooyi

Question 4 ->> India successfully test fired a new surface (नई सतह )-to-air missile, from an Integrated Test Range (एकीकृत परीक्षण रेंज) at Chandipur that was jointly made between India and_____.
Answer ->> Israel

Question 5 ->> Name the veteran sprinter of India (भारत के दिग्गज धावक) who emerged as the fastest male (सबसे तेजी से पुरुष) athlete after winning the gold in 100m dash in 10.60secs at the 56th National Inter-state Senior Championships?
Answer ->> Sameer Mon

Question 6 ->> The first squadron of home-grown Light Combat Aircraft (हल्के लड़ाकू विमान) Tejas was inducted into Indian Air Force (भारतीय वायु सेना) at the Aircraft System (विमान प्रणाली) Testing Establishment in
Answer ->> Bengaluru

Question 7 ->> Name the Governor of Tripura (त्रिपुरा के राज्यपाल) who has taken the additional charge as the Governor of Arunachal Pradesh (अरुणाचल प्रदेश के राज्यपाल) during JP Rajkhowa’s absence due to leave?
Answer ->> Tathagata Roy

Question 8 ->> The two thousand sixteen BRICS Youth (युवा) Summit was hosted by which country (देश)?
Answer ->> India

Question 9 ->> Name the famous futurist and author (प्रसिद्ध भविष्यवादी और लेखक) of the famous book (प्रसिद्ध पुस्तक) Future Shock who died recently?
Answer ->> Alvin Toffler

Question 10 ->> Which state recorded the highest number (सबसे अधिक संख्या) of foreign tourist visits in two thousand fifteen as per the data released by the Ministry of Tourism (पर्यटन मंत्रालय)?
Answer ->> Tamil Nadu

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment