Current Affairs 03rd July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 03rd July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which State Government (राज्य सरकार) has recently banned (प्रतिबंध लगा दिया) e-cigarettes?
Answer ->> Kerala

Question 2 ->> Name the first State (पहला राज्य) which has banned e-cigarettes?
Answer ->> Kerala

Question 3 ->> Which state government (राज्य सरकार) has recently started an initiative for plantation of about 2 crores trees (लगभग 2 करोड़ पेड़)?
Answer ->> Maharashtra

Question 4 ->> India has ranked at which position in the World Bank Group's (विश्व बैंक समूह के) Logistics Performance Index two thousand sixteen?
Answer ->> 35th

Question 5 ->> Which country (कोन सा देश) has topped the Logistics Performance Index two thousand sixteen released by the World Group (विश्व ग्रुप)?
Answer ->> Germany

Question 6 ->> A Rapid Rural Police Response System (प्रणाली) was recently launched (शुभारंभ) in which of the following states?
Answer ->> Punjab

Question 7 ->> Prime Minister Narendra Modi (प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी) radio programme ‘Mann Ki Baat’ will now also be telecast (प्रसारण) to _____.
Answer ->> Bangladesh

Question 8 ->> What is the theme of the Exercise (व्यायाम) RIMPAC two thousand sixteen that recently (हाल ही में) began at Hawaii?
Answer ->> Capable, Adaptive, Partners

Question 9 ->> The Ministry of Youth Affairs (युवा मामलों के मंत्रालय) and Sports (खेल) recently granted recognition to Paralympic Committee of India (भारत के पैरालम्पिक समिति). Who is the President of the committee?
Answer ->> Rao Inderjit Singh

Question 10 ->> Defence Minister (रक्षा मंत्री) Manohar Parrikar recently inaugurated India's first Integrated (पहला एकीकृत) Defence Communication Network. The network was developed (विकसित) by which of the following companies?
Answer ->> HCL Technologies

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment