Current Affairs 04th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 04th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which of the following countries (निम्नलिखित देशों) has elected as the International Cricket Council’s (अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट परिषद के) thirty nine Associate Member?
a) Maldives
b) Saudi Arabia
c) China
d) Oman
Answer ->> Saudi Arabia

Question 2 ->> India’s first integrated Defense Communication Network (रक्षा संचार नेटवर्क) has been launched in which of the following cities (निम्नलिखित शहरों)?
Answer ->> New Delhi

Question 3 ->> Name the tennis player (टेनिस खिलाडी) who has recently clinched (जीता) her three hundred Grand Slam victory?
Answer ->> Serena Williams

Question 4 ->> The two thousand sixteen National Doctors’ (राष्ट्रीय डॉक्टरों) Day that was observed on first July to honour which of the following legendary physicians (प्रसिद्ध चिकित्सकों)?
a) Jagdish Chandra Bose
b) C. V. raman
c) Kadambini Ganguly
d) Bidhan Chandra Roy
Answer ->> Bidhan Chandra Roy

Question 5 ->> Which Indian bank (इंडियन बैंक) has recently signed an agreement (समझौता) with the World Bank (विश्व बैंक) for $625-million credit facility to support grid connected rooftop solar programme (छत सौर कार्यक्रम) in India?
Answer ->> State Bank of India

Question 6 ->> India’s first Commercial Court (पहला वाणिज्यिक न्यायालय) & Commercial Disputes Resolution Centre (वाणिज्यिक विवादों संकल्प केंद्र) has been opened in which state?
Answer ->> Chhattisgarh

Question 7 ->> The Interim Administrative (अंतरिम प्रशासनिक) Cell of the International Solar Alliance (अंतर्राष्ट्रीय सौर एलायंस Cell) signed declaration to promote solar energy globally with which international organization (अंतर्राष्ट्रीय संस्था)?
Answer ->> World Bank

Question 8 ->> Which of the following cities (निम्नलिखित शहरों) is hosting the first meeting of BRICS Working Group on “Energy Saving and Energy Efficiency” (ऊर्जा की बचत और ऊर्जा दक्षता)?
a) Brasília
b) Visakhapatnam
c) New Delhi
d) Beijing
Answer ->> Visakhapatnam

Question 9 ->> Which state recorded the highest number (सबसे अधिक संख्या) of domestic tourist visits in two thousand fifteen as per the data released by the Ministry of Tourism (पर्यटन मंत्रालय)?
Answer ->> Tamil Nadu

Question 10 ->> The Central Board of Direct Taxes (केन्द्रीय प्रत्यक्ष कर बोर्ड) notified rules for calculating Fair Market Value (उचित बाजार मूल्य) of assets located in India under which Act?
Answer ->> Income-tax Act, 1961

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment