Current Affairs 06th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 06th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the Para swimmer (पैरा तैराक) who won eight medals, at the International Wheelchair and Amputee Sports (खेल) U-23 World Games (विश्व खेल)?
Answer ->> Niranjan Mukundan

Question 2 ->> Name the Indian port (भारतीय बंदरगाह) that became first port in India to implement logistics (रसद लागू) data tagging of containers?
Answer ->> Jawaharlal Nehru Port

Question 3 ->> Which of the following is going to host meet (मेजबान से मिलने) of the heads of anti-narcotics (विरोधी नशीले पदार्थों) agencies of BRICS nations to discuss issues related to narco-terrorism and money laundering (काले धन को वैध बनाना)?
a) India
b) Brazil
c) China
d) South Africa
Answer ->> India

Question 4 ->> The Juno spacecraft (अंतरिक्ष यान) which successfully entered the Jupiter orbit (बृहस्पति की कक्षा) recently belonged to which country?
Answer ->> USA

Question 5 ->> Who recently took over as the Director of ISRO Inertial Systems Unit (जड़त्वीय प्रणाली यूनिट)?
Answer ->> Madhav Dhekane

Question 6 ->> Who has been appointed as the Executive Director (कार्यकारी निदेशक) of the Reserve Bank of India (भारतीय रिजर्व बैंक)?
Answer ->> Sudarshan Sen

Question 7 ->> The Centre government (केंद्र सरकार) will provide an assistance of four hundred crore rupees for developing airports (विकासशील हवाई अड्डों) in which state?
Answer ->> UP

Question 8 ->> How many Districts (कई जिलों) in Madhya Pradesh will be covered under (के तहत कवर) "Mission Indradhanush" ?
Answer ->> 13

Question 9 ->> Name the first actress (पहली अभिनेत्री) to play the role of Lois Lane in Superman who passed away (गुजर गए) recently?
Answer ->> Noel Neill

Question 10 ->> Who was elected (निर्वाचित) as the speaker of Karnataka Legislative Assembly (कर्नाटक विधानसभा)?
Answer ->> KB Koliwad

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment