Current Affairs 13th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 13th July 2016 in English & Hindi PDF

Question 1 ->> Name the state (राज्य) that created a world record (विश्व रिकॉर्ड) by planting more than five crore saplings in just ten hours (सिर्फ दस घंटे में)?
Answer ->> Uttar Pradesh

Question 2 ->> Who has conferred (सम्मानित) the fifty one Jnanpith Award by President Pranab Mukherjee (राष्ट्रपति प्रणब मुखर्जी)?
Answer ->> Raghuveer Chaudhari

Question 3 ->> Who of the following (निम्नलिखित) was named as the best banking CEO in Asia by the investor community (निवेशक समुदाय)?
a) Shikha Sharma
b) Chanda Kochhar
c) Aditya Puri
d) Deepak parekh
Answer ->> Aditya Puri

Question 4 ->> Who was appointed (नियुक्त) as the full-time Chairman (अध्यक्ष) of Oil India Ltd.?
Answer ->> Utpal Bora

Question 5 ->> Which of the following (निम्नलिखित) has introduced (शुरू की) anti-cancer product in Europe?
a) Ranbaxy
b) Adore Healthcare
c) Sun Pharma
d) None of these
Answer ->> Sun Pharma

Question 6 ->> Name the state (राज्य) that launched (शुभारंभ) four mobile apps for timely intervention (समय पर हस्तक्षेप) into emergency situations?
Answer ->> Maharashtra

Question 7 ->> Name the country (देश) from which India in July two thousand sixteen announced (घोषणा की) its plan to evacuate its nationals (नागरिकों) in view of violence there?
Answer ->> South Sudan

Question 8 ->> Name the nationwide fortnightly (राष्ट्रव्यापी पाक्षिक) programme that was recently launched by the Union Ministry of Health and Family Welfare (स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मंत्रालय)?
Answer ->> Intensified Diarrhoea Control Fortnight

Question 9 ->> The Union Minister of Health and Family Welfare (स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मंत्रालय) J. P. Nadda has launched a nationwide Intensified Diarrhoea Control Fortnight (नियंत्रण पखवाड़ा) (IDCF) program to check child diarrhoeal deaths in which city?
Answer ->> New Delhi

Question 10 ->> Which of the following (निम्नलिखित) was not part of Prime Minister Narendra Modi’s (प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी की) visit during his tour to four African nations (चार अफ्रीकी देशों)?
a) Kenya
b) Tanzania
c) Botswana
d) South Africa
Answer ->> Botswana
Check Also -> Government Jobs

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment