Current Affairs 14th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 14th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the celebrity who topped (सबसे ऊपर) the list of the World's Highest (दुनिया के सबसे ऊंचे )-Paid Celebrities of two thousand sixteen released by Forbes?
Answer ->> Taylor Swift

Question 2 ->> Which of the following Indian (भारतीय निम्नलिखित) celebrities is included in the list of World's Highest (दुनिया के सबसे ऊंचे ) -Paid Celebrities of two thousand sixteen released by Forbes?
a) Salman Khan
b) Shahrukh khan
c) Priyanka Chopra
d) Amitabh Bachchan
Answer ->> Shahrukh khan

Question 3 ->> The book “Ringside With Vijender” has been authored (लेखक) by whom (किसको)?
Answer ->> Rudraneil Sengupta

Question 4 ->> name the first Indian company (पहली भारतीय कंपनी) to issue masala bonds?
Answer ->> HDFC

Question 5 ->> The State Bank of India (भारतीय स्टेट बैंक) signed a MoU with which of the following (निम्नलिखित) IITs to promote fintech start-ups?
a) IIT Lucknow
b) IIT Kharagpur
c) IIT Delhi
d) IIT Bombay
Answer ->> IIT Bombay

Question 6 ->> Which committee has been constituted to tackle the shortage of pulses (दालों की कमी) in India?
Answer ->> Arvind Subramanian committee

Question 7 ->> India and Bangladesh (भारत और बांग्लादेश) has recently signed a deal for the construction of coal (कोयले का निर्माण) fired power plant. What is the name of the proposed plant?
Answer ->> Rampal Power Station

Question 8 ->> INS Karna was recently commissioned in Vishakhapatnam (विशाखापत्तनम). INS Karna is a dedicated base (समर्पित आधार) for which of the following Special Operation Forces of India?
a) Garud Commando Force
b) MARCOS
c) Commando Battalion for Resolute Action
d) Special Frontier Force
Answer ->> MARCOS

Question 9 ->> Which state government (राज्य सरकार) will introduce online filing of Performance Appraisal Report (निष्पादन मूल्यांकन रिपोर्ट) through SPARROW for its IPS officers?
Answer ->> Haryana

Question 10 ->> Who was given the charge of Union Ministry of Minority (अल्पसंख्यक मंत्रालय) Affairs following (निम्नलिखित मामलों) the resignation of Najma Hepatullah?
a) Asifa Khan
b) Syed Shahnawaz Hussain
c) MJ Akbar
d) Mukhtar Abbas Naqvi
Answer ->> Mukhtar Abbas Naqvi

Check Also -> Government Jobs

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment