Current Affairs 15th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 15th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Who of the following (निम्नलिखित) was appointed as the 2nd women Prime Minister (प्रधानमंत्री) of United Kingdom?
a) Ruth Davidson
b) Theresa May
c) Andrea Leadsom
d) Nicola Sturgeon
Answer ->> Theresa May

Question 2 ->> Name the operation launched by Union Government (केंद्र सरकार)  to evacuate the Indians from South Sudan (दक्षिण सूडान से भारतीयों)?
Answer ->> Operation Sankat Mochan

Question 3 ->> SV.CO, world’s first digital student (दुनिया का पहला डिजिटल छात्र) incubator launched by which state (राज्य)?
Answer ->> Kerala

Question 4 ->> Who has been appointed (नियुक्त) as the CEO of the National Intelligence (राष्ट्रीय खुफिया) Grid (NATGRID)?
Answer ->> Ashok Patnaik

Question 5 ->> Which of the following is the world's best (दुनिया का सबसे अच्छा) airline for the year two thousand sixteen according to a survey conducted (सर्वेक्षण आयोजित) by Skytrax?
a) Singapore Airlines
b) Qatar Airways
c) Emirates
d) Cathay Pacific
Answer ->> Emirates

Question 6 ->> Who took charge (कार्यभार संभाला) as the Chief Minister (मुख्यमंत्री) of Arunachal Pradesh?
Answer ->> Nabam Tuki

Question 7 ->> Which of the following (निम्नलिखित) is not part of the defunct fertilizer (मृत उर्वरक) units whose revival was approved by Union Cabinet in July two thousand sixteen?
(a) Sindri
(b) Barauni
(c) Gorakhpur
(d) Namrup
Answer ->> Namrup

Question 8 ->> Name the Indian-American (भारतीय मूल के अमेरिकी) professor who was appointed as the Dean of University (विश्वविद्यालय) of North Texas College of Information in the United States (संयुक्त राज्य अमेरिका)?
Answer ->> Kinshuk

Question 9 ->> The Union Cabinet (केंद्रीय मंत्रिमंडल) in July two thousand sixteen approved which scheme to impart fresh training to sixty lakh youths and certify skills of forty lakh persons acquired non-formally under the Recognition (मान्यता) of Prior Learning?
Answer ->> Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana

Question 10 ->> Recently CCEA gave its approval for disinvestment (विनिवेश) of how much percent of paid up equity of National Buildings Construction Corporation Limited (राष्ट्रीय भवन निर्माण निगम लिमिटेड)?
Answer ->> 15%

Check Also -> Government Jobs

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment