Current Affairs 16th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 16th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the country (देश) which was declared as YAWS-free in July two thousand sixteen by the World Health Organization (विश्व स्वास्थ संगठन)?
Answer ->> India

Question 2 ->> Who was appointed as the Chairman (अध्यक्ष) of the Central Board of Secondary Education (केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड)?
Answer ->> Rajesh Kumar Chaturvedi

Question 3 ->> A Special Investigation Team (विशेष जांच दल) on black money headed by retired Justice M B Shah in its fifth report recommended (सिफारिश) ban on cash transactions (नकद लेनदेन) above what limit?
Answer ->> 3 lakh rupees

Question 4 ->> A Special Investigation Team (विशेष जांच दल) on black money (काला धन) headed by retired Justice M B Shah in its fifth report suggested capping the cash holding of an industry or individual (व्यक्ति) up to what amount?
Answer ->> 15 lakh rupees

Question 5 ->> West Bengal government (पश्चिम बंगाल सरकार) has set a target to construct toilets across all villages of the state by March two thousand nineteen to enable OFD. Name the district which became the first to achieve open defecation free (खुले में शौच मुक्त) status in the country?
Answer ->> Nadia

Question 6 ->> India signed hundred Million US (अमेरिका) dollar Loan for Cauvery Delta project (कावेरी डेल्टा परियोजना) in Tamil Nadu with which organisation?
Answer ->> Asian Development Bank

Question 7 ->> Who was recently appointed (नियुक्त) as the CMD of Jute Corporation of India Ltd. (भारत के जूट निगम)?
Answer ->> K V R Murthy

Question 8 ->> What was the theme of the World Youth (विश्व युवा) Skills Day two thousand sixteen?
Answer ->> Skills Development to Improve Youth Employment

Question 9 ->> Name India's Grand Master (भारत के ग्रैंडमास्टर) who won (जीत लिया) the Fide Women’s (महिलाएं) Grand Prix trophy in Chendu, China?
Answer ->> Harika Dronavalli

Question 10 ->> President Pranab Mukherjee (राष्ट्रपति प्रणब मुखर्जी) inaugurated the first edition of India Skills Competition (भारत कौशल प्रतियोगिता) today, on the occasion of the World Youth (विश्व युवा) Skills Day in which city?
Answer ->> New Delhi

Check Also -> Government Jobs

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment