Current Affairs 18th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 18th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the 10th Chief Minister of Arunachal Pradesh (अरुणाचल प्रदेश के मुख्यमंत्री) who became the youngest Chief Minister (सबसे कम उम्र के मुख्यमंत्री) in the country?
Answer ->> Pema Khandu

Question 2 ->> The book titled (नामक पुस्तक) ‘Courage & Commitment’ is an Autobiography (आत्मकथा) by ?
Answer ->> Margaret Alva

Question 3 ->> An initiative (पहल) 'Skill Sakhis' for women empowerment (महिला सशक्तिकरण) was launched by which state Govt. (राज्य सरकार)?
Answer ->> Maharashtra

Question 4 ->> Which Indian (भारतीय) corporate has become the first-ever (पहली बार) to issue Masala Bond on London Stock Exchange (लंदन शेयर बाज़ार)?
Answer ->> HDFC

Question 5 ->> In which state the Ramayana (राज्य रामायण) month is celebrated (मशहूर) in the month of July and August  (जुलाई और अगस्त )every year?
Answer ->> Kerala

Question 6 ->> How many historical sites (कई ऐतिहासिक स्थलों) are added by UNESCO on its World Heritage List (विश्व विरासत सूची) in 40th session of The World Heritage Committee (विश्व धरोहर समिति) meeting in Istanbul, Turkey?
Answer ->> 9

Question 7 ->> What is the name of the website launched by Union Government (केंद्र सरकार) with a view to share the impact of various governance (विभिन्न शासन) initiatives with citizens in real-time (वास्तविक समय में नागरिकों)?
Answer ->> Transforming India

Question 8 ->> “Operation Megh Prahar”, the battle exercise (लड़ाई व्यायाम) has been conducted by which Indian military force (भारतीय सैन्य बल)?
Answer ->> Indian Army

Question 9 ->> What is the name of the autobiography (आत्मकथा) of NASA astronaut Buzz Aldrin – the second man (दूसरा आदमी) to land on moon (चांद पर भूमि)?
Answer ->> No Dream is Too High

Question 10 ->> Which state government (राज्य सरकार) of India has recently signed MoU with the  (नीदरलैंड्स) to set up a skill development centre (कौशल विकास केंद्र) for farmers?
Answer ->> Uttar Pradesh

Check Also -> Government Jobs

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment