Current Affairs 19th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 19th July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which of the following (निम्नलिखित) has resigned from Rajya Sabha (राज्यसभा) on July two thousand sixteen?
a) Chetan Chauhan
b) Navjot Singh Sidhu
c) Ambika Soni
d) Smriti Irani
Answer ->> Navjot Singh Sidhu

Question 2 ->> India's first e-court (पहली -अदालत) has opened (खुल गया) at a High Court of Judicature (महकमा के उच्च न्यायालय) in which city?
Answer ->> Hyderabad

Question 3 ->> How much amount released (रिहा) by Union Government (केंद्र सरकार) for Atal Pension Yojana (अटल पेंशन योजना) for two thousand fifteen-two thousand sixteen?
Answer ->> Rs 100 crore

Question 4 ->> Name India’s site (भारत की साइट) that was listed in UNESCO’s world Heritage sites (धरोहर वाले स्थान) in mixed category (मिश्रित श्रेणी) in July two thousand sixteen?
Answer ->> khangchendzonga National Park, Sikkim

Question 5 ->> Name India’s site (भारत की साइट) that was listed in UNESCO’s world Heritage sites in transnational category ( अंतरराष्ट्रीय श्रेणी) in July 2016?
Answer ->> Complexe du Capitole, Chandigarh

Question 6 ->> Name the live interactive programme launched (कार्यक्रम का शुभारंभ किया) by Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal (मुख्यमंत्री अरविंद केजरीवाल)?
Answer ->> TalkToAK

Question 7 ->> Nelson Mandela International Day observed every year (हर साल) on which date (तारीख)?
Answer ->> 18 July

Question 8 ->> India (भारत) has defeated (पराजित) _____ 4-1 in the Davis Cup Asia-Oceania Group-I in Chandigarh.
Answer ->> South Korea

Question 9 ->> Who of the following (निम्नलिखित) won the seventy three Senior National Squash Championship (सीनियर राष्ट्रीय स्क्वैश) in the women’s segment?
a) Dipika Pallikal
b) Joshna Chinappa
c) Bhuvneshwari Kumari
d) Anaka Alankamony
Answer ->> Dipika Pallikal

Question 10 ->> India’s boxing star (मुक्केबाजी स्टार) Vijender Singh defeated whom to lift the WBO Asia Pacific Super Middleweight title at Thyagraj Stadium, New Delhi (स्टेडियम, नई दिल्ली)?
Answer ->> Kerry Hope

Check Also -> Government Jobs

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment