Current Affairs 22nd July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 22nd July 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> India has signed (हस्ताक्षर) a Social Security Agreement (SSA) with which country?
Answer ->> Japan

Question 2 ->> What is the motto (सिद्धांत) of the Election Commission of India (ECI) for year 2016?
Answer ->> No voter to be left behind

Question 3 ->> Name the country that declared a three-month state of emergency (आपातकालीन) in the country (देश)?
Answer ->> Turkey

Question 4 ->> Which of the following banks has signed (हस्ताक्षर) an agreement (समझौता) with Reliance Jio Money for one-click payment service?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) SBI
d) Federal Bank
Answer ->> Federal Bank

Question 5 ->> The Election Commission of India recently (हाल ही में) launched (शुभारंभ) NERP 2016 programme across the country. What is the full form of NERP?
Answer ->> National Electoral Roll Purification

Question 6 ->> Which of the following has topped (सबसे ऊपर) in Fortune 500 list of the world's biggest (सबसे बड़ी) corporations in terms of revenue?
a) State Grid
b) Walmart
c) China National Petroleum
d) Reliance Industries
Answer ->> Walmart

Question 7 ->> Name the oldest (प्राचीनतम) and last litigant of the Ramjanmabhoomi-Babri title suit, who died due to heart-related complications (जटिलताओं ) in the temple city of Ayodhya?
Answer ->> Hashim Ansari

Question 8 ->> “Which state government has launched (शुभारंभ) free bus pass scheme (योजना) for school and college students for the year 2016-17?
Answer ->> Tamil Nadu

Question 9 ->> Which web portal (वेब साइट) has been launched (शुभारंभ) to reduce paper work in the Lok Sabha, the lower house of Parliament of India?
Answer ->> e-portal

Question 10 ->> Which of the following state started updation (अद्यतनीकरण) of its National Population Registration (NPR)?
a) Assam
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Nagaland
Answer ->> Nagaland

Check Also -> Government Jobs

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment