Current Affairs 01st August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 01st August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which of the following (निम्नलिखित) states has bagged six National Tourism awards (छह राष्ट्रीय पर्यटन पुरस्कार) for 2014-15 in the marketing category for states?
a) Kerala
b) Uttarakhand
c) Gujarat
d) Maharashtra
Answer ->> Kerala

Question 2 ->> Which of the following (निम्नलिखित) states has lifted the ban on the sale and consumption (बिक्री और खपत) of toddy (palm wine) in the state?
a) West Bengal
b) Bihar
c) Gujarat
d) Maharashtra
Answer ->> Bihar

Question 3 ->> Which Indian movie (भारतीय फिल्म) has won the Best Asian Genre Film award (फिल्म का पुरस्कार) at two thousand sixteen Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN)?
Answer ->> Psycho Raman


Question 4 ->> Name the Skydiver who became the first to jump from a height of twenty five thousand feet without a parachute, landing (अवतरण) in a net in southern California (दक्षिणी कैलिफ़िर्निया)?
Answer ->> Luke Aikins

Check Also -> Government Jobs

Question 5 ->> NetSuite, the very first cloud (पहला बादल) company acquired (कंपनी का अधिग्रहण किया) by
Answer ->> Oracle

Question 6 ->> Which state of India (भारत के राज्य) has won the best state award for comprehensive development (व्यापक विकास) of tourism for the year 2014-2015?
Answer ->> Madhya Pradesh

Question 7 ->> Which intelligence and security agency (खुफिया और सुरक्षा एजेंसी) of India was added to the Second Schedule  (दूसरी अनुसूची)of the RTI Act, 2005 in July two thousand sixteen leading to its exemption from the purview of the Act?
Answer ->> Strategic Forces Command (SFC)

Question 8 ->> Name the state (राज्य) which has signed a memorandum of understanding (समझौता ज्ञापन) with NTPC and NHPC for setting up Hydro Engineering College in the state (राज्य)?
Answer ->> Himachal Pradesh

Question 9 ->> The two thousand sixteen International summit (अंतर्राष्ट्रीय शिखर सम्मेलन) on tobacco-control will be hosted by which country (देश)?
Answer ->> India

Question 10 ->> Who has been conferred (सम्मानित) with the two thousand sixteen Mohun Bagan Ratna?
Answer ->> Syed Nayeemuddin

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment