Current Affairs 03rd August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 03rd August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> The seventh meeting of SAARC Immigration Authorities (आव्रजन अधिकारियों) has begun in which city (शहर)?
Answer ->> Islamabad

Question 2 ->> Which state government (राज्य सरकार) has decided to recruit transgender persons as jail warders as per the directive of the Supreme Court (सुप्रीम कोर्ट के निर्देश)?
Answer ->> Odisha

Question 3 ->> Name the Indian translator (भारतीय अनुवादक) who won the two thousand sixteen PEN/Heim Translation Fund Grants for English translation (अंग्रेज़ी अनुवाद) of Hindi novel Simsim by Geet Chaturvedi?
Answer ->> Anita Gopalan


Question 4 ->> Which of the following (निम्नलिखित) banks has tied up with a fintech start-up 'Fisdom' for personal wealth management services (निजी संपत्ति प्रबंधन सेवाओं)?
a) ICICI Bank
b) SBI
c) Bank of Baroda
d) PNB
Answer ->> Bank of Baroda

Check Also -> Government Jobs

Question 5 ->> Which of the following (निम्नलिखित) banks has inked a MoU with Apollo India Credit Opportunity Management LLC and AION Capital Management (पूंजी प्रबंधन) to set up an asset reconstruction company?
a) ICICI Bank
b) SBI
c) Bank of Baroda
d) PNB
Answer ->> ICICI Bank

Question 6 ->> Name the typhoon (आंधी) that made its landfall near Dapeng Peninsula (प्रायद्वीप) in China’s Guangdong province in August two thousand sixteen?
Answer ->> Nida

Read Also ->> Voter ID Aadhar Link

Question 7 ->> Who of the following (निम्नलिखित) won the men’s singles title (पुरुषों की एकल खिताब) in the two thousand sixteen Rogers Cup?
a) Kei Nishikori
b) Novak Djokovic
c) Rafel Nadal
d) Andy Murray
Answer ->> Novak Djokovic

Question 8 ->> Who of the following (निम्नलिखित) won the women’s singles title (महिला एकल खिताब) in the 2016 Rogers Cup?
a) Serena Williams
b) Elena Vesnina
c) Simona Halep
d) Madison Keys
Answer ->> Simona Halep

Question 9 ->> Which of the following (निम्नलिखित) digital payments platforms has partnered with the leading payment gateway solution provider, PayUbiz, to further strengthen its merchant base (व्यापारी आधार) and help consumers move from cash to digital payments (भुगतान)?
a) Paytm
b) Freecharge
c) Mobikwik
d) None of these
Answer ->> Freecharge

Question 10 ->> Who authored (लेखक) the book (किताब) R D Burmania: Panchamemoirs?
Answer ->> Chaitanya Padukone

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment