Current Affairs 04th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 04th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which of the following states (निम्नलिखित राज्यों) has become the first state (पहला राज्य) to approve sewage and waste water policy?
a) Bihar
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Kerala
Answer ->> Rajasthan

Question 2 ->> Who has been elected (निर्वाचित) as the new Prime Minister (प्रधान मंत्री) (24th) of Nepal?
Answer ->> Pushpa Kamal Dahal

Question 3 ->> Who has been appointed (नियुक्त) as the Head of BCCI legal panel to help the implications of the Justice Lodha Committee reforms (न्यायमूर्ति लोढ़ा समिति सुधारों)?
Answer ->> Markandey Katju

Read Also ->> Charitra Praman Patra

Question 4 ->> The Parliament (संसद) has passed the Institutes of Technology (प्रौद्योगिकी संस्थान) (Amendment) Bill- two thousand sixteen to set up ____ new Indian Institutes of Technology (भारतीय प्रौद्योगिकी संस्थान).
Answer ->> Six

Check Also -> Government Jobs

Question 5 ->> Who was named as the President of Microsoft India (माइक्रोसॉफ्ट इंडिया के राष्ट्रपति) by the parent company Microsoft Inc in August two thousand sixteen?
Answer ->> Anant Maheshwari

Question 6 ->> Name the state (राज्य) that cleared a proposal to rename its existing name (मौजूदा नाम)?
Answer ->> West Bengal

Read Also ->> Way to Get Subsidy

Question 7 ->> Which of the following Indian cities (भारतीय शहरों निम्नलिखित) will host the annual India Economic Summit (भारत आर्थिक शिखर सम्मेलन) of World Economic Forum (विश्व आर्थिक मंच) on October 6-7?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Chennai
Answer ->> New Delhi

Question 8 ->> Who has been appointed (नियुक्त) as the Secretary of the Prime Minister Narendra Modi (प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी के सचिव)?
Answer ->> Bhaskar Khulbe

Question 9 ->> Name the Egyptian- born Nobel-winning scientist (वैज्ञानिक) who died recently (हाल ही में निधन हो गया) in the United States (संयुक्त राज्य अमेरिका)?
Answer ->> Ahmed Zewail

Question 10 ->> Name the Indian-American linguist (भारतीय मूल के अमेरिकी भाषाविद्) and Jubilee Professor Emeritus of Linguistics at the University (विश्वविद्यालय) of Illinois who died recently?
Answer ->> Braj B Kachru

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment