Current Affairs 07th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 07th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the China’s first satellite (चीन का पहला उपग्रह) for mobile telecommunication (मोबाइल दूरसंचार) that was launched recently?
Answer ->> Tiantong-01

Question 2 ->> India’s International Footwear Fair (भारत की अंतर्राष्ट्रीय जूते मेला) has been launched by the Finance Minister (वित्त मंत्री) Arun Jaitley in which city?
Answer ->> New Delhi

Question 3 ->> Who of the following (निम्नलिखित) was India’s flag bearer (भारत के ध्वजवाहक) during parade at two thousand sixteen Rio Olympics opening ceremony (उद्घाटन समारोह)?
a) Sania Mirza
b) Mahesh Bhupathi
c) Abhinav Bindra
d) Dipa Karmakar
Answer ->> Abhinav Bindra


Question 4 ->> The opening ceremony (उद्घाटन समारोह) of two thousand sixteen Rio Olympics was held at which stadium?
Answer ->> Maracana Stadium

Check Also -> Government Jobs

Question 5 ->> Indian Olympic Association (भारतीय ओलंपिक संघ) has announced a cash award of ________ for the gold medal (स्वर्ण पदक) winning athlete.
Answer ->> 50 lakh rupees

Question 6 ->> Name the state (राज्य0 that has decided to provide as many as 1200 wi-fi hotspots (आकर्षण के केंद्र) in its capital (इसकी राजधानी में)?
Answer ->> Maharashtra

Question 7 ->> The government ( सरकार) has set an inflation target (मुद्रास्फीति लक्ष्य) of _______ for the next five years.
Answer ->> 4%

Question 8 ->> The Eastern Zonal Cultural Centre (पूर्वी क्षेत्रीय सांस्कृतिक केंद्र), an autonomous organization under Union Ministry of Culture (संस्कृति मंत्रालय), has organized a 64-day-long theatre festival in which city?
Answer ->> Kolkata

Question 9 ->> Name the state (राज्य) that launched a unique Water (अद्वितीय पानी) Resources Information System (संसाधन सूचना प्रणाली) to assess accurate reserves of water in thousands (हजारों) of Tanks and reservoirs (टैंक और जलाशयों) across the state?
Answer ->> Telangana

Question 10 ->> What is the theme (विषय) of the World Breastfeeding (विश्व स्तनपान) Week two thousand sixteen?
Answer ->> Breastfeeding: A key to Sustainable Development

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment