Current Affairs 09th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 09th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Prime Minister Narendra Modi (प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी) launched "Mission Bhagiratha" to provide safe (सुरक्षित प्रदान) drinking water to everyone in which state?
Answer ->> Telangana

Question 2 ->> Which of the following states (निम्नलिखित राज्यों) has launched "Baristha Bunakar Sahayata Yojana", a special assistance scheme (सहायता योजना) for elderly weavers (बुजुर्ग बुनकरों)?
a) Uttarakhand
b) Odisha
c) Telangana
d) Assam
Answer ->> Odisha

Question 3 ->> Name the country (देश) that set a Guinness World Record (अभिलेख) for the most robots dancing simultaneously (एक साथ नाच)?
Answer ->> China

Question 4 ->> The first-ever (पहली बार) 'Pizza ATM' has been installed (स्थापित) at a university campus (विश्वविद्यालय परिसर) of ____ by French- based company Paline.
Answer ->> US

Check Also -> Government Jobs

Question 5 ->> According to the Assocham reports, which of the following states (निम्नलिखित राज्यों) has led the chart of the states (राज्यों) in the country (देश) in terms of growth in the industry and service sectors in the last ten years (पिछले दस वर्षों)?
a) Uttarakhand
b) Kerala
c) Telangana
d) Maharashtra
Answer ->> Uttarakhand

Question 6 ->> Who is the newly elected (नव निर्वाचित) President of Asian Development Bank (एशियाई विकास बैंक के अध्यक्ष)?
Answer ->> Takehiko Nakao

Question 7 ->> What is the theme (विषय) of the two thousand sixteen Rio Olympics (रियो ओलंपिक)?
Answer ->> World peace and Environment

Question 8 ->> Who of the following (निम्नलिखित) created history (बनाया इतिहास) by becoming the first Indian gymnast (पहले भारतीय पहलवान) to enter the Olympic final at the Rio Olympic Centre?
a) Deepika Kumari
b) Dipa Karmakar
c) Yelena Produnova
d) Ashish Kumar
Answer ->> Dipa Karmakar

Question 9 ->> Name the grandmaster of India (इंडिया) who successfully retained (सफलतापूर्वक बरकरार रखा) the Commonwealth Chess championship (राष्ट्रमंडल शतरंज चैम्पियनशिप) crown in Colombo, Sri Lanka?
Answer ->> Abhijeet Gupta

Question 10 ->> Name the Australian surfing champion (ऑस्ट्रेलियाई सर्फिंग चैंपियन) who passed away in August two thousand sixteen at the age of seventy one?
Answer ->> Bernard Farrelly

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment