Current Affairs 17th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 17th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the Country (देश) that launched (शुभारंभ) the world’s first quantum satellite which boasts of establishing hack-proof communications (संचार) between space and the ground (भूमि) ?
Answer ->> China

Question 2 ->> India has provided (प्रदान की) One million US Dollars (दस लाख अमरीकी डॉलर) grant to Which country (देश) in the wake of El Nino induced drought disaster?
Answer ->> Zimbabwe

Question 3 ->> Which of the following banks (निम्नलिखित बैंकों) launched an Unstructured Supplementary Service Data (असंरचनात्मक पूरक सेवा डेटा) based *99# Mobile Application for their customers for basic banking needs?
a) SBI
b) Union Bank of India
c) Corporation Bank
d) Punjab National Bank
Answer ->> Union Bank of India


Question 4 ->> Which state government (राज्य सरकार) recently launched a mobile application for its Kanyashree Prakalpa project (परियोजना)?
Answer ->> West Bengal

Check Also -> Government Jobs

Question 5 ->> PM Narendra Modi (प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी) has announced _____ hike in pension of freedom fighters (स्वतंत्रता सेनानी) and museums ( संग्रहालयों) would be established in different states from Red Fort on 70th Independence Day.
Answer ->> 20%

Question 6 ->> Which company inaugurated (कंपनी का उद्घाटन किया) India’s facility to produce Nickel metal of LME grade from primary resource (प्राथमिक संसाधन) at Ghatsila in Jharkhand?
Answer ->> Hindustan Copper Limited

Question 7 ->> Identify the city (शहर) which was not one of the 10 cities selected (शहरों का चयन) under the Smart Ganga City Scheme (योजना) of the Union Government (केंद्र सरकार)?
Answer ->> Kolkata

Question 8 ->> Anita Wlodarczyk who created a world record (एक विश्व रिकॉर्ड बनाया) of 82.29m in women’s hammer throw to win gold at Rio Olympics belongs (रियो ओलंपिक अंतर्गत आता है) to which country?
Answer ->> Poland

Question 9 ->> Usain Bolt won gold in men’s (पुरुषों की में स्वर्ण) 100-metre final at the Rio Olympics (रियो ओलंपिक). He belongs (अंतर्गत आता है) to which country?
Answer ->> Jamaica

Question 10 ->> Name the eminent poet (प्रख्यात कवि) and lyricist (गीतकार) who passed away in August two thousand sixteen and penned a novel titled (उपन्यास के शीर्षक से) Silk City in Tamil?
Answer ->> Na Muthukumar

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment