Current Affairs 20th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 20th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Kimia Alizadeh Zenoorin recently became (हाल ही में बन गया) the first Iranian woman to win an Olympic medal (ओलंपिक पदक). She won the bronze medal (कांस्य पदक) in which sport?
Answer ->> Taekwondo

Question 2 ->> Who won gold (सोना) in the taekwondo event in the 57kg category (वर्ग) at the Rio Olympics (रियो ओलंपिक)?
Answer ->> Jade Jones

Question 3 ->> Which country (देश) won the gold medal (स्वर्ण पदक) in women's football event (महिला फुटबॉल घटना) at the Rio Olympics?
Answer ->> Germany


Question 4 ->> P V Sindhu recently secured a silver medal (रजत पदक) for India at the Rio Olympics (रियो ओलंपिक). She is associated (जुड़े) with which of the following sports?
a)    Tennis
b)    Squash
c)    Badminton
d)    Wrestling
Answer ->> Badminton

Check Also -> Government Jobs

Question 5 ->> India ranks at which spot (स्थान) in the 9th edition Global (संस्करण नेटवर्किंग) Innovation Index that released recently?
Answer ->> 66th

Question 6 ->> The Union Ministry of Mines launched (केन्द्रीय खान मंत्रालय का शुभारंभ) a web portal for star rating of major mineral mines (प्रमुख खनिज खानों). The system was developed (विकसित) with the help of which of the following companies?
a)    NASSCOM
b)    IBM
c)    Wipro
d)    National Institute of Smart Governance
Answer ->> National Institute of Smart Governance

Question 7 ->> Badminton player (बैडमिंटन खिलाड़ी) P V Sindhu recently won historic silver medal (ऐतिहासिक रजत पदक) in women’s singles badminton (महिला एकल बैडमिंटन) event at Rio Olympics. Who won gold in the event?
Answer ->> Carolina Marin

Question 8 ->> Which Indian cricketer (भारतीय क्रिकेटर) was recently made an honorary member (माननीय सदस्य) of the esteemed Marylebone Cricket Club?
Answer ->> Virender Sehwag

Question 9 ->> Which educational institute (शैक्षिक संस्थान) adopted five villages under the Namami Gange Programme to deploy its expertise (विशेषज्ञता) to limit the flow of sewage into River Ganga (गंगा नदी में सीवेज)?
Answer ->> IIT-Kanpur

Question 10 ->> A two-day meeting (दो दिवसीय बैठक) of BRICS Women Parliamentarian's (महिला सांसदों) Forum will be held in which city?
Answer ->> Jaipur
Question 11 ->> The United States of America (संयुक्त राज्य अमरीका) recently advised its citizen to not to travel in certain areas (कुछ क्षेत्रों में पर्यटन) of which country?
Answer ->> Ethiopia

Question 12 ->> Which country (देश) topped the 9th edition Global Innovation Index (GII) two thousand sixteen that was released recently (हाल ही में जारी)?
Answer ->> Switzerland

Question 13 ->> Identify the athlete who became the first Iranian woman (ईरानी महिलाओं) to win an Olympic medal recently (हाल ही में ओलंपिक पदक).
Answer ->> Kimia Alizadeh Zenoorin

Question 14 ->> Pandit Shiv Kumar Sharma will be conferred (सम्मानित) upon with the annual Sangeet Martand Ustad Chand Khan Lifetime Achievement. He is associated (जुड़े) with which of the following musical instruments (संगीत वाद्ययंत्र निम्नलिखित)?
a)    Santoor
b)    Tabla
c)    Sarod
d)    Sitar
Answer ->> Santoor

Question 15 ->> India’s first comprehensive (भारत के पहले व्यापक) Crime Criminal Tracking Network System was recently launched (हाल ही में शुरू) by which state government (राज्य सरकार)?
Answer ->> Maharashtra

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment