Current Affairs 23rd August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 23rd August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘International Day (अंतर्राष्ट्रीय दिवस) for the Remembrance (स्मरण) of the Slave Trade (ग़ुलामों का व्यापार) and its Abolition’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 23rd August

Question 2 ->> The first exclusive (पहली अनन्य) vaccine for _________, made in India (भारत में बनी), will be piloted in five districts of Bihar (बिहार के पांच जिलों) and Gujarat in a few weeks
Answer ->> Leprosy

Question 3 ->> Joyce Carol Thomas, who passed away (गुजर गए) in August two thousand sixteen, was an award-winning (पुरस्कार विजेता):
Answer ->> Children’s Author


Question 4 ->> Which state (राज्य) is poised to achieve electrification (विद्युतीकरण) of 100% household by March two thousand seventeen, two years ahead (दो साल आगे) of the centres deadline of two thousand nineteen?
Answer ->> West Bengal

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Name the President (अध्यक्ष) of the Indian Olympic Committee (भारतीय ओलंपिक समिति) who has been awarded the Olympic Order (ओलंपिक आदेश) for his outstanding services (उत्कृष्ट सेवाओं) to the Olympic movement
Answer ->> N Ramachandran

Question 6 ->> National award (राष्ट्रीय पुरस्कार)-winning film “Sankhachil”, an Indo-Bangla joint production (संयुक्त उत्पादन), has been selected (चयनित) for the coveted 40th Montreal World Film (टोरंटो में विश्व फिल्म) Festival. Who is the Director of this film?
Answer ->> Goutam Ghose


Question 7 ->> Sreekrishna (श्री कृष्ण) temple located in _________, has been recently included (हाल ही में शामिल) in the Union Tourism Ministry’s (केंद्रीय पर्यटन मंत्रालय की) Pilgrimage Rejuvenation and Spirituality Augmentation Drive (PRASAD)
Answer ->> Guruvayur, Kerala

Question 8 ->> Dr. Donald a Henderson, who passed away (गुजर गए) in August two thousand sixteen, was well known for (अच्छी तरह से जाना जाता था):
Answer ->> Leading World Health Organisation’s War on Small Pox

Question 9 ->> Who among the following (निम्नलिखित) defeated Andy Murray to win (जीत) the Cincinnati Masters in Men’s Singles category (एकल वर्ग)?
A. Marin Cilic
B. Stan Wawrinka
C. Rafael Nadal
D. Novak Djokovic
Answer ->> Marin Cilic

Question 10 ->> Whom did Karolina Pliskova defeat (हार), to win (जीत) the final match (अंतिम खेल) of Cincinnati Masters in Women’s Singles category (एकल वर्ग)?
Answer ->> Angelique Kerber

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment