Current Affairs 29th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 29th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> India (भारत) has ranked at ________ position out of one hundred seventy one countries (देशों) on World Risk Report two thousand sixteen – (index that assessed risk (मूल्यांकन जोखिम) of disaster)
Answer ->> 77th

Question 2 ->> Which country (देश) has ranked No.1 (greatest risk) on World Risk (विश्व जोखिम) Report two thousand sixteen?
Answer ->> Vanuatu

Question 3 ->> Which country 9 देश) will host 19th SAARC Summit in November two thousand sixteen?
Answer ->> Pakistan

Question 4 ->> Which city (शहर) will host Pravasi Bharatiya Divas (प्रवासी भारतीय दिवस) in January two thousand seventeen?
Answer ->> Bengaluru

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> US President (अमेरिकी राष्ट्रपति) Barack Obama has created (बनाया था) the world’s largest marine protected area (सबसे बड़ा समुद्री संरक्षित क्षेत्र) by expanding an existing ocean reserve, Papahānaumokuākea marine national monument to cover 582,578 square miles. This area is located off:
Answer ->> Hawaii

Question 6 ->> Which international financial (अंतरराष्ट्रीय वित्तीय) institution has sanctioned Rs 980 crore to dredge the Brahmaputra River (ब्रह्मपुत्र नदी) as an initiative to develop waterways to Bangladesh and to other South East Asian countries (दक्षिण पूर्व एशियाई देशों) in a bid to boost trade and industry in the Northeast (ईशान कोण)?
Answer ->> World Bank


Question 7 ->> ________ edition (संस्करण) of the Delhi Book Fair (दिल्ली पुस्तक मेला) was held form 27th August–4th September two thousand sixteen
Answer ->> 22nd edition

Question 8 ->> In August two thousand sixteen, which European country (यूरोपीय देश) was hit by an Earthquake that killed (मारे गए) two hundred ninety people?
Answer ->>           Italy

Question 9 ->> Nine new breeds (नई नस्लों) of livestock and poultry (मुर्गी पालन) have been registered with National Bureau of Animal Genetic Resources (पशु आनुवंशिक संसाधन के राष्ट्रीय ब्यूरो), taking the total number of indigenous breeds to 160. NBAGR is located at:
Answer ->> Karnal, Haryana

Question 10 ->> Which country’s (देश की) Postal Service (डाक सेवा) has announced (घोषणा की) a new stamp commemorating Diwali, the Hindu festival (हिंदू त्योहार) of lights?
Answer ->> United States

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment