Current Affairs 30th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 30th August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> India (भारत) celebrates ‘National Sports Day’ (राष्ट्रीय खेल दिवस) on which date every year?
Answer ->> 29th August

Question 2 ->> ‘Mountain Echoes Literary Festival (साहित्यिक महोत्सव) two thousand sixteen’ was recently held (हाल ही में आयोजित) in:
Answer ->> Bhutan

Question 3 ->> Which veteran Bollywood actress (दिग्गज बॉलीवुड अभिनेत्री) has been appointed as new member of Broadcasting Content Complaints Council (प्रसारण सामग्री शिकायत परिषद), the self-regulatory body which hears complaints against TV content?
Answer ->> Sharmila Tagore

Question 4 ->> Gujarat Govt. is planning (योजना) to set up India’s first textile university (पहले कपड़ा विश्वविद्यालय) at:
Answer ->> Surat

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> In August two thousand sixteen, Union HRD Minister Prakash Javadekar inaugurated Indian Institute of Technology (भारतीय प्रौद्योगिकी संस्थान) in which district of Karnataka?
Answer ->> Dharwad

Question 6 ->> Sania Mirza has won Connecticut Open in double category (डबल श्रेणी). Her partner Monica Niculescu belongs to which country (देश)?
Answer ->> Romania


Question 7 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) sportspersons have been chosen (चुना) for the Sports Journalists Association of Mumbai’s (खेल पत्रकार संघ मुंबई के) Golden Jubilee Annual Awards 2016?
Lalita Babar
Shardul Gagare
Neither (a) nor (b)
Both (a) and (b)
Answer ->> Both (a) and (b)

Question 8 ->> With Indian Space Research Organization (भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन) successfully testing its scramjet engine, India became fourth country (देश) to accomplish this task. Which are the other three countries (अन्य तीन देशों)?
Answer ->> United States, Russia and European Space Agency

Question 9 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) won Formula 1 Belgian Grand Prix in August two thousand sixteen?
Lewis Hamilton
Nico Rosberg
Sebastian Vettel
Jenson Button
Answer ->> Nico Rosberg

Question 10 ->> In August two thousand sixteen, India Cricket (भारत क्रिकेट) team captain Mahendra Singh Dhoni set a world record. He captained (कप्तानी) India in a record 325th game (most by a player in history). He surpassed the earlier record (इससे पहले का रिकॉर्ड) of:
Answer ->> Ricky Ponting, Australia

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment