Current Affairs 31st August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 31st August 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the player (खिलाड़ी) who has appointed (नियुक्त) as brand ambassador and bestow the honorary (माननीय) rank of Commandant of Central (केंद्रीय) Reserve Police Force India (CRPF)?
Answer ->> 29th August

Question 2 ->> Who of the following (निम्नलिखित) was awarded the prestigious (प्रतिष्ठित) Saraswati Samman for the year two thousand fifteen, for her autobiography (आत्मकथा) 'Chitt-Chete'?
a) Padma Sachdev 
b) Shobha De 
c) Sunita Jain
d) Padma Sharma
Answer ->> Bhutan

Question 3 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) has chosen for the Sports Journalists Association of Mumbai’s (खेल पत्रकार संघ मुंबई के) Golden Jubilee Annual Awards  (वार्षिक पुरस्कार ) two thousand sixteen?
a) Inderjeet Singh
b) Nirmala Sheoran
c) Tintu Luka
d) Lalita Babar
Answer ->> Sharmila Tagore

Question 4 ->> Prime Minister (प्रधान मंत्री) Narendra Modi has launched (शुभारंभ) the first phase of the four phases Saurastra Narmada Avataran Irrigation yojana (SAUNI) at Sanodara in which district of Gujarat (गुजरात के जिले)?
Answer ->> Surat

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Which of the the following (निम्नलिखित) Asian country has signed MoUs with India in fields of renewable energy (नवीकरणीय ऊर्जा), traditional systems of medicine in August two thousand sixteen?
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Philippines
d) Nepal
Answer ->> Dharwad

Question 6 ->> Mobile payments start (भुगतान शुरू)-up PhonePe Internet Pvt. Ltd was acquired (प्राप्त) by?
Answer ->> Romania

Question 7 ->> Recently National Bank for Agriculture and Rural Development (कृषि और ग्रामीण विकास के लिए राष्ट्रीय बैंक) has sanctioned a loan of Rs 204.67 crore under Rural Infrastructure Development Fund (ग्रामीण अवसंरचना विकास निधि) for rural infrastructure in which state (राज्य)?
Answer ->> Both (a) and (b)

Question 8 ->> Which company has introduced a cloud-based technology solution (प्रौद्योगिकी आधारित समाधान) DiGiSENSE to track vehicle information (जानकारी) in real time?
Answer ->> United States, Russia and European Space Agency

Question 9 ->> Who of the following (निम्नलिखित) will head Indian Navy’s (भारतीय नौसेना के) high level committee that was constituted (गठित) to find out extent of Scorpene Submarine (स्कॉर्पियन पनडुब्बी) data leak?
a) Ashok Kumar
b) D K joshi
c) Girish Luthra
d) Robin K. Dhowan
Answer ->> Nico Rosberg

Question 10 ->> Who of the following (निम्नलिखित) headed the Committee on border (सीमा पर समिति) protection that submitted its report to the Home Minister (ग्रह मंत्री) Rajnath Singh?
a) Ratan P Watal
b) Sahshi Shekhar
c) A K Mishra
d) Madhukar Gupta
Answer ->> Ricky Ponting, Australia

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment