Gate Previous/ Last Year Question Papers with Solutions in PDF for ECE, CSE

Gate Previous/ Last Year Question Papers:

GATE is conducted every year by Indian Institute of Technology & Indian Institute of Science for admission in various courses such as M.Tech/ M.E./ Ph.D in various disciplines.

Large numbers of candidates give Graduate Aptitude Test in Engineering in different disciplines such as biotechnology, computer science and details technology, electrical engineering. It is very compulsory for any applicant to prepare properly for the exam to achieve better scores.
Here we have given few of the previous year questions with their solutions which you can go via to enhance your preparation. Candidates may also download PDF file of good sample papers which is available online.

Gate Previous Year Question Papers With Solutions:

Question 1. Which of the following options is the closest in meaning to the phrase underlined in the sentence   below?
It is fascinating to see life forms cope with varied environmental conditions.
(A) Adopt to (B) Adapt to (C) Adept in (D) Accept with
Answer: (B)

Question 2. What is the average of all multiples of 10 from 2 to 198?
(A) 90 (B) 100 (C) 110 (D) 120
Answer: (B)

Question 3. Who ____ was coming to see us this evening?
(A) you said (B) did you say (C) did you say that (D) had you said
Answer: (B)

Question 4. At what time between 6 a.m. and 7 a.m. will the minute hand and hour hand of a clock make an angle closest to 60°?
(A) 6: 22 a. m. (B) 6:27 a.m. (C) 6: 38 a.m. (D) 6:45 a.m.
Answer: (A)

Question 5.  What is the next number in the series?
12  35  81  173  357  ___
Answer: 725

Question 6.  The major difficulty during welding of aluminium is due to its
(A) High tendency of oxidation (B) high thermal conductivity (C) Low melting point (D) low density
Answer: A

Question 7.  The statistics of runs scored in a series by four batsmen are provided in the following table, Who is the most consistent batsman of these four?

Standard deviation
(A) K  (B) L  (C) M  (D) N
Answer:  (A)

Question 8. Find the odd one from the following group:
W,E,K,O             I,Q,W,A                 F,N,T,X              N,V,B,D
(A) W,E,K,O   (B) I,Q,W,A       (C) F,N,T,X        (D) N,V,B,D
Answer: (D)

Question 9. While receiving the award, the scientist said, "I feel vindicated". Which of the following is closest in meaning to the word ‘vindicated’?
(A) punished (B) substantiated (C) appreciated (D) chastened
Answer: (B)

Question 10. Find the next term in the sequence: 13M, 17Q, 19S, ___
(A) 21W (B) 21V (C) 23W (D) 23V
Answer:  (C)

Question 11. Industrial consumption of power doubled from 2000-2001 to 2010-2011. Find the annual rate of increase in percent assuming it to be uniform over the years.
(A) 5.6 (B) 7.2 (C) 10.0 (D) 12.2
Answer: (B)

Question 12. Which one of the following is used to convert a rotational motion into a translational motion?
(A) Bevel gears (B) Double helical gears (C) Worm gears (D) Rack and pinion gears
Answer: (D)

Question 13. The principle of material removal in Electrochemical machining is
(A) Fick's law (B) Faraday's laws (C) Kirchhoff’s laws (D) Ohm’s law
Answer: (B)

Question 14. Some of the nontoxic metals normally found in natural water are
(A) arsenic, lead and mercury (B) calcium, sodium and silver (C) cadmium, chromium and copper (D) iron, manganese and magnesium
Answer: (D)

Question 15. The population of a new city is 5 million and is growing at 20% annually. How many years would it take to double at this growth rate?
(A) 3-4 years (B) 4-5 years (C) 5-6 years (D) 6-7 years
Answer:  (A)

For more information about to Gate Previous/ Last Year Question Papers with Solutions visit given below links -

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment