Indian Navy Previous/ Last Year Question Papers for SSR, Sailor & Others

Indian Navy Previous Year Papers:

Applicants who are indeed preparing for the Written Exam may check the links to download Indian Navy Previous/ Las Year Papers for SSR,
Sailor & Other Examinations. All the highlights described here is the only for the job seekers reference for the easiness of the examination.

For all information applicants are suggested to go via the Official Notification/ Website given at the end of this article. Indian Navy Previous/ Last Year Papers will help the job seekers for proper preparation in impressive manner.


Candidates you are telling to read this web page till end word so that everything could be grab before examination for the tips & material for the same.

Physics: The following section is showing the details of questions which are from physics subject-

Q1. Which of the following is the fundamental quantity?
(A)Volume
(B) Velocity
(C) Time
(D) Force
Ans: C

Q2. A ball is projected with a velocity of 15 m/s making an angle of 300 with the horizontal. Calculate the time of flight of the ball ( Give g= 10m/s2 )
(A) 1.5 Second
(B) 3.5 Second
(C) 2 Second
(D) 5 Second
Ans: A

Q3. The dimension formulas for impulse is same as the dimensional formula for
(A) Momentum
(B) Force
(C) Torque
(D) Rate of change of momentum
Ans : A

Q4. The SI unit of Universal Gas constant (R) is:
(A) Watt k-1mol-1
(B) NK-1mol-1
(C) JK-1mol-1
(D) erg K-1 mol -1
Ans : C

Q5. A force of 70N gives an object of unknown mass an acceleration of 20m/s2. The mass of unknown object is________.
(A) 7 Kg
(B) 0.3 Kg
(C) 3.5 Kg
(D) 35 Kg
Ans : C

Q6. The magnetic flux through a 50- turn coil increase at the rate of 0.05 Wb/s. What is the induced emf between the ends of the coil?
(A) 2.5V
(B) 5V
(C) 3V
(D) 7V
Ans : A

Q7.Which of the following is a derived unit?
(A) Mass
(B) Length
(C)Time
(D)Velocity
Ans : D

Q8.Atomic bomb is based on the principle of
(A) Nuclear Fission
(B) Nuclear Fusion
(C) Nuclear Transition
(D) Radio Emission
Ans: A

Q9.A weightless rubber balloon has 100 gm of water in it. Its weight in water will be
(A) 100gm
(B) 200gm
(C) 50gm
(D) Zero
Ans : D

Q10. If a force f action on a mass m produces acceleration a then as per Newton s second law of motion:
(A) f = ma
(B) f = a/m
(C) f = m/a
(D) m = af
Ans : A

Q11. The alternating current in LCR circuit is maximum when
(A) XL =0
(B) XC=0
(C) XL = XC
(D) XL
Ans : C

Q12.The efficiency of a Cornot engine working between the steam point and ice point is
(A) 28.8 %
(B) 27.8 %
(C) 26.8 %
(D) 23.8 %
Ans : C

Q13. The electromagnetic waves used in the telecommunication are_____.
(A) Ultraviolet
(B) Infra-red
(C) Visible
(D) Microwave
Ans : D

Q14. The momentum of a boy of 60 Kg weight running at 10 m/s is
(A) 500 Kg m/s
(B) 600 Kg m/s
(C) 550 Kg m/s
(D) 450 Kg m/s
Ans: B

Q15. A net force of 350 N acts on a body of mass 70 Kg which is initially at rest. Its acceleration is ______ m/s2.
(A) 3
(B) 7
(C) 5
(D) 9
Ans : C

Q16. Two sources of sound are said to be in resonance, when
(A) They look like similar
(B) They produce sound of same frequency
(C) They are situated at a particular distance from each other
(D) They are produced by same source
Ans : B

Q17.Acceleration due to gravity decreases as we go up from the surface of the earth. Then in going below the surface of the earth it
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains constant
(D) Decreases then increases
Ans: B

Q18. Ozone layer above earth’s atmosphere will
(A) Prevent infra-red radiation from sun
(B) Infra-red rays reflected from earth from escaping earth’s atmosphere
(C) Prevent ultraviolet rays from sun
(D) Reflect back radio waves
Ans: C

Select the correct verb

Q1.
Besides his parents, he _________also present at the function.
(A) is
(B)was
(C)has
(D) has been
Ans :B

Identify the correct preposition

Q2. The thunder was accompanied ______a heavy rain.
(A)from
(B)by
(C)up
(D)through
Ans :B

Choose the misspelt word.

Q3. (A) disparity
(B)illusion
(C)inevitable
(D)middle
Ans :A

Fill in the blank with correct article.

Q4. _____things of beauty is a joy forever.
(A)the
(B)a
(C)an
(D)none of these
Ans :A

Identify the antonym of the given word

Q.5 Embellish
(A)Sacrifice
(B)Disfigure
(C)Foreit
(D)Indict
Ans :B

Give one word substitute

Q6. A well experienced person.
(A)wise man
(B) Intelligent
(C) Old man
(D) Veteran
Ans: D

Q7. An accident which results in death
(A) Injurious
(B) Dangerous
(C)Fatal
(D) Terrible
Ans : C

Identify the correct choice

Q8. He has purchased a bag of ____________
(A)floor
(B)flour
(C)flower
(D)flaur
Ans:B

Identify the synonym of the given word

Q9. Zest
(A)pleasure
(B)distaste
(C)flop
(D)encircles
Ans : A

Fill in the blank with suitable conjunction

Q10. He will never pass,______hard he may try
(A) However
(B) Whatever
(C) Never
(D) Whenever
Ans : A

Form an adjective from the given word

Q11. Gold
(A)The Gold
(B)Golder
(C) Golden
(D)Goldest
Ans : C

Give the plural of the given word

Q12. Hero
(A) Heroine
(B) Heros
(C) Heroies
(D) Heroes
Ans: D

Fill in the blank with suitable word

Q13. Barking dogs____bite
(A) regularly
(B)rarely
(C)seldom
(D)frequently
Ans : C

Identify the incorrect part

Q14. No boy(A)/ in his son's class(B)/ is as bright (C)/as his son is(D)
Ans: D

Identify the meaning of the given idioms/phrases

Q15. To live in fool's paradise
(A)to have an absolutely false conception
(B)to create a stir
(C)to be clear
(D)to get fairly involved
Ans : A

Identify the indirect speech

Q16. The teacher said to me, "Be regular and learn your lesson daily" The teacher:
(A) told me that to be regular and learn my lesson daily
(B) said to me regular and learn my lesson daily
(C)advised me to be regular and learn my lesson daily
(D) request me to be regular and learn lesson daily
Ans : C

Change the voice

Q17. It is time to buy books.
It is time__________
(A) all the books to be bought
(B) for the books to be bought
(C) for books have been bought
(D) for books are being bought
Ans: B

Dear job seekers for further such content regarding Indian Navy Previous Year Papers please visit given below link:-

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment