UPTET Previous/Last Year Question Papers PDF with Answer Hindi, English

UPTET Previous/Last Year Question Papers:

The organization had released a Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test vacancy notice to select eligible applicants for the posts of class first to
five/ six to eight. Lots of candidates had applied for the UPTET vacancy advertisement. Eligible applicants who have applied for this vacancy notice they can go via this web page to download the UPTET Previous/Last Year Papers which are the most important for exam preparation. With the help of UPTET Question Papers, eligible candidates will get an idea regarding exam of the UPTET.

Therefore, candidates are needed to download the Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test Model Papers & Sample Papers along with Solutions. Eligible candidates may open the Official Website of organization that is upbasiceduboard.gov.in for other Solved Papers in PDF. 


Below on this page we have few important & easy steps for you by which you can download Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test Previous Year Papers PDF with Solutions very easily from official website. Therefore look given below steps & download it.

Examination Pattern For upbasiceduboard.gov.in (Paper 1 & 2):

Paper I:

Sr. No.
Paper Name
Max Ques.
Max Marks
1
Child development and pedagogy
30
30
2
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
30
3
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
4
Mathematics
30
30
5
Environmental Studies
30
30
Total
150
150
Paper II:

Sr. No.
Paper Name
Max Ques.
Max Marks
1
Child development and pedagogy
30
30
2
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
3
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
4
Mathematics & Science
60
60
5
Social Studies
60
60
Total
210
210

UPTET Sample Paper:


Question 1: Human development is divided into domains such as
1. Physical, cognitive, emotional and social
2. Emotional, cognitive, spiritual and social-psychological
3. Psychological, cognitive, emotional and physical
4 . Physical, spiritual, cognitive and social
Answer: 3

Question 2: A teacher uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students. The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on
1. Classical conditioning of learning
2. Theory of reinforcement
3. Operant conditioning of learning
4. Construction of knowledge
Answer: 4

Question 3: A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to
1. Social anxiety
2. Emotional anxiety
3. Stranger anxiety
4. Separation anxiety
Answer: 4

Question 4: Inclusive Education
1. Celebrates diversity in the classroom
2. Encourages strict admission procedures
3. Includes indoctrination of facts
4. Includes teachers from marginalized groups
Answer: 1

Question 5:  Which of the following is an objective question ?
1. Short answer question
2. Open ended question
3. True or False
4. Essay type question
Answer: 3

Question 6: Which of the following is a feature of progressive education ?
1. Instruction based solely on prescribed text-books
2. Emphasis on scoring good marks in examinations
3. Frequent tests and examinations
4. Flexible time-table and seating arrangement
Answer: 3

Question 7: When a child ‘fails’, it means
1. The child has not memorized the answers properly
2. The child should have taken private tuition
3. The system has failed
4. The child is not fit for studies
Answer: 3

Question 8: Navodaya Schools have been established to
1. Increase number of school in rural areas
2. Provide good education in rural areas
3. Complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
4. Check wastage of education in rural areas
Answer: 2

Question 9: The emphasis from teaching to learning can be shifted by
1. Adopting child-centred pedagogy
2. Encouraging rote learning
3. Adopting frontal teaching
4. Focusing on examination results
Answer: 1

Question 10: Critical pedagogy firmly believes that
1. The learners need not reason independently
2. What children learn out of school is irrelevant
3. The experiences and perceptions of learners are important
4. The teacher should always lead the classroom instruction
Answer: 3

Question 11: Which one of the following is not a prime number?
1. 31
2. 61
3. 71
4. 91
Answer: 4

For any other details visit given below link:-

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment