Current Affairs 22nd September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 22nd September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘International Day (अंतर्राष्ट्रीय दिवस) of Peace’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 21st September

Question 2 ->> Which country topped (देश में सबसे ऊपर) the medals tally at Rio Paralympics two thousand sixteen, by winning one hundred seven gold, eighty one silver and fifty one bronze medals (कांस्य पदक)?
Answer ->> China

Question 3 ->> Which country (देश) has become the first country (पहला देश) in the world to ban plastic plates, cups and utensils (कप और बर्तन) by passing a law that will go into effect in two thousand twenty?
Answer ->> France

Question 4 ->> ‘Joint Sea two thousand sixteen’ was a naval exercise (नौसैनिक अभ्यास) between:
Answer ->> China and Russia

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Transport Minister (परिवहन मंत्री) of which state has announced (घोषणा की) free bus rides for girl school students (महिला विद्यालय के छात्रों) in the State?
Answer ->> Haryana

Question 6 ->> Which among the following (निम्नलिखित में) has broken the record for the highest number (सबसे अधिक संख्या) of Emmy Awards won by any fictional series (काल्पनिक श्रृंखला)?
a) The Big Bang Theory
b) Game of Thrones
c) Grey’s Anatomy
d) Super Girl
Answer ->> Game of Thrones


Question 7 ->> Name the Super Computer that was inaugurated (उद्घाटन किया) in September two thousand sixteen at IIT – Guwahati by Union HRD Minister Prakash Javadekar (मंत्री प्रकाश जावड़ेकर)
Answer ->> PARAM ISHAN

Question 8 ->> United Nations (संयुक्त राष्ट्र) first-ever Summit for Refugees and Migrants (शरणार्थियों और विस्थापितों) was held in September two thousand sixteen in:
Answer ->> New York, United States

Question 9 Name the Indian-origin South African (दक्षिण अफ़्रीकी) who has become the first person (पहला व्यक्ति) from the African continent to head International Society for Blood Transfusion (रक्ताधान के लिए इंटरनेशनल सोसायटी), headquartered in Amsterdam
Answer ->> Ravi Reddy

Question 10 ->> ‘World (विश्व) Alzheimer’s Day’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 21st September

Question 11 ->> In September two thousand sixteen, who among the following (निम्नलिखित में) won Formula 1 Singapore Grand Prix?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Nico Rosberg
d) Daniel Ricciardo
Answer ->> Nico Rosberg

Question 12 ->> 4th Annual South Asia (वार्षिक दक्षिण एशिया) Bio Safety Conference was held in September two thousand sixteen at:
Answer ->> Hyderabad

Question 13 ->> In September two thousand sixteen, India successfully test (सफलतापूर्वक परीक्षण ) - fired the Barak-8 long-range surface-to-air nuclear-capable (परमाणु सक्षम) ballistic missile, which has been jointly developed (संयुक्त रूप से विकसित) with:
Answer ->> Israel

Question 14 ->> Charkhi Dadri has become (बनना) the 22nd district of:
Answer ->> Haryana

Question 15 ->> ‘World Car (विश्व कार) Free Day’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 22nd September

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment