Current Affairs 24th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 24th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the long range (लंबी दूरी) air-to-air missile that was successfully test (सफलतापूर्वक परीक्षण) fired by Indian Air Force (भारतीय वायु सेना) from Mirage-2000 Upgrade combat aircraft.
Answer ->> MICA

Question 2 ->> Name the state/union territory (राज्य / संघ राज्य क्षेत्र) that increased the retirement age of doctors working in its hospitals (अस्पतालों) to sixty five years.
Answer ->> Delhi

Question 3 ->> Name the Sangeet Natak Akademi winning Hindi and Urdu writer (उर्दू लेखक) and television personality (टेलीविजन व्यक्तित्व) who died in September two thousand sixteen.
Answer ->> Reoti Saran Sharma

Question 4 ->> Name the country  (देश) with which India started a Joint Military Exercise (संयुक्त सैन्य अभ्यास) ‘INDRA-2016’?
Answer ->> Russia

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Staffan de Mistura, the UN Special Envoy (संयुक्त राष्ट्र के विशेष दूत) to a country called the countries crisis as the worst humanitarian tragedy (मानवीय त्रासदी) since the Second World War. Name the country.
Answer ->> Syria

Question 6 ->> Name the venue (स्थान) from where Asia’s oldest (एशिया के सबसे पुराने) and world’s 3rd toughest mountain biking (MTB) race kicked off.
Answer ->> Shimla


Question 7 ->> By what percent (प्रतिशत), the Union Government (केंद्र सरकार) cut import duty on wheat and potato to boost supplies and check prices of the commodities (वस्तुओं की कीमतों) during the upcoming festival season?
Answer ->> 10 percent

Question 8 ->> Name the state (राज्य) that adopted the resolution to use Cauvery water (कावेरी जल) only for drinking needs (पीने के जरूरतों).
Answer ->> Karnataka

Question 9 Name the person for whose birth centenary (जन्म शताब्दी) commemoration the Union Government (केंद्र सरकार) approved the constitution of two committees (दो समितियों).
Answer ->> Pandit Deendayal Upadhyay

Question 10 ->> Name the state that quashed (राज्य को खारिज कर दिया) all notifications regarding 10 percent quota for EBC Economically Backward Classes (आर्थिक रूप से पिछड़े वर्ग).
Answer ->> Gujarat

Question 11 ->> Name the Pakistani cricketer (पाकिस्तानी क्रिकेटर) who became the first Pakistani to receive Test mace from ICC.
Answer ->> Misbah-ul-Haq

Question 12 ->> Who of the following (निम्नलिखित) was appointed (नियुक्त) as the Indian ambassador (भारतीय राजदूत) to the United States of America?
a) Pavan Kapoor
b) Navtej Sarna
c) Pankaj Saran
d) Ronen Sen
Answer ->> Navtej Sarna

Question 13 ->> Who of the following topped (निम्नलिखित में सबसे ऊपर) in the two thousand sixteen Forbes list of 100 Richest Indians (सबसे अमीर भारतीयों)?
a) Azim Premji
b) Acharya Balkrishna
c) Anil Ambani
d) Mukesh Ambani
Answer ->> Mukesh Ambani

Question 14 ->> In what number of high focus (उच्च फोकस की संख्या) districts the Union Government will soon launch Mission Parivar Vikas for improved family planning services (परिवार नियोजन सेवाओं)?
Answer ->> 145

Question 15 ->> Who of the following (निम्नलिखित) was appointed as the Chief Justice (मुख्य न्यायाधीश) of Kerala High Court (केरल उच्च न्यायालय)?
a)    Girish Chandra Gupta
b)    Mohan M. Shantanagoudar
c)    Chittatosh Mookerjee
d)    Ashok Bhushan
Answer ->> Mohan M. Shantanagoudar

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment