Current Affairs 29th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 29th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> What is the rank of India in the Global Competitiveness (प्रतिस्पर्धा) Index (GCI) 2016-17, released by the World Economic Forum (विश्व आर्थिक मंच)?
Answer ->> 39th

Question 2 ->> What was the theme (विषय) of the two thousand sixteen World Rabies Day (विश्व रेबीज दिवस के अवसर) that was observed on 28 September two thousand sixteen?
Answer ->> Rabies: Educate, Vaccinate, Eliminate

Question 3 ->> Name the Famous music director (प्रसिद्ध संगीत निर्देशक) and violinist who was named for the two thousand sixteen Lata Mangeshkar Award (लता मंगेशकर पुरस्कार) for Lifetime Achievement of the Maharashtra Government (महाराष्ट्र सरकार)?
Answer ->> Uttam Singh

Question 4 ->> Which of the following airport (निम्नलिखित हवाई अड्डे) became first in the Asia-Pacific region to achieve the Carbon (कार्बन को प्राप्त) Neutrality status by Airport Carbon Accreditation (हवाई अड्डे कार्बन प्रत्यायन)?
a) Goa International Airport
b) Kuala Lumpur International Airport
c) Indira Gandhi International Airport
d) Dubai International Airport
Answer ->> Indira Gandhi International Airport

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Which state Government (राज्य सरकार) has signed an agreement with the Indian Space Research Organisation (भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन) to get bandwidth to telecast Mana TV programmes?
Answer ->> Telangana

Question 6 ->> Which Indian (भारतीय) NGO has been bestowed (कोताही) with the first-ever FIFA Diversity Award-two thousand sixteen?
Answer ->> Slum Soccer

Question 7 ->> Name the country (देश) that topped the Global Competitiveness Index (वैश्विक प्रतिस्पर्धा सूचकांक) 2016-17 released in September two thousand sixteen?
Answer ->> Switzerland

Question 8 ->> Name the former Israeli Prime Minister (पूर्व इजरायल के प्रधानमंत्री), President (अध्यक्ष) and Nobel winner who have passed away recently (हाल ही में निधन)?
Answer ->> Shimon Peres

Question 9 ->> Which two countries (दो देश) recently held first high level dialogue (उच्च स्तरीय वार्ता) on counter-terrorism and security (आतंकवाद और सुरक्षा)?
Answer ->> India and China

Question 10 ->> The book “Driven: The Virat Kohli Story” (विराट कोहली कहानी) has been authored by whom (किसके द्वारा लिखी)?
Answer ->> Vijay Lokapally

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment