Current Affairs 01st September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 01st September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which state (राज्य) has become the first Indian state (पहला भारतीय राज्य) to distribute (बांटो) two crore LED bulbs under the Unnat Jyoti by Affordable (सस्ती) LEDs for all (UJALA) scheme?
Answer ->> Gujarat

Question 2 ->> Which state ((राज्य)) has signed a memorandum (ज्ञापन) of understanding with Google India to promote digital literacy (डिजिटल साक्षरता) and drive the digital transformation (परिवर्तन) in the state?
Answer ->> Goa
Question 3 ->> India’s first military (पहले सैन्य) heritage website has launched (शुभारंभ) by which organisation?
Answer ->> Glory Foundation

Question 4 ->> Which state (राज्य) has become the first state (पहला राज्य) in the country (देश) to have implemented Public Fund Management System (PFMS)?
Answer ->> Jharkhand

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Who won people’s choice (जीता लोगों की पसंद) award for his sand sculpture ‘Mahatma Gandhi sculpture for non-violence and peace (हिंसा और शांति )‘ made during an international championship (अंतरराष्ट्रीय चैम्पियनशिप) in Russia?
Answer ->> Sudarsan Pattnaik

Question 6 ->> What is the India’s (भारत की) GDP growth forecast for FY 17, as per the Reserve Bank of India (RBI)’s latest annual (नवीनतम वार्षिक) report 2015-16?
Answer ->> 7.6 %

Question 7 ->> Who recently (हाल ही में) was appointed as the Chief General Manager (मुख्य महाप्रबंधक) of State Bank Of Travancore?
Answer ->> Ashok Kumar Pradhan

Question 8 ->> The World Bank (विश्व बैंक) has recently released a Logistics Performance Index (रसद प्रदर्शन सूचकांक) two thousand sixteen report titled ‘Connecting to complete two thousand sixteen’. What is the rank of India in Logistics Performance Index (LPI) two thousand sixteen?
Answer ->> 35th

Question 9 ->> Who has become first Asian (पहले एशियाई) to be nominated for two thousand sixteen Heritage Heroes Award of International Union for Conservation of Nature (प्रकृति के संरक्षण)?
Answer ->> Bantu Mukura

Question 10 ->> Which country (देश) is hosting the two thousand sixteen meeting of heads of SAARC Statistical Organizations (सांख्यिकीय संगठन) (SAARCSTAT)?
Answer ->> India

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment