Current Affairs 03rd September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 03rd September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which committee (समिति) has been constituted by Union Government (केंद्र सरकार) to study silt in river Ganga in Bihar (बिहार में गंगा)?
Answer ->> Khajuraho

Question 2 ->> Who has been appointed (नियुक्त) ‘Chevalier de l’Ordre National  (राष्ट्रीय )de la Legion d’Honneur’ (Knight of the National Order (राष्ट्रीय आदेश) of the French Legion of Honour) for her outstanding contribution (सर्वोत्तम योगदान) and dedication (निष्ठा) to Biosciences and Research field?
Answer ->> Dilma Rousseff
Question 3 ->> Which state (राज्य) has recently signed a memorandum of understanding (समझौता ज्ञापन) with the ministry of civil aviation (नागर विमानन) to develop eleven airports and airstrips (हवाई अड्डों और हवाई पट्टियों) to boost regional connectivity?
Answer ->> Bhopal

Question 4 ->> Veteran actor  (वयोवृद्ध अभिनेता )Jackie Chan will be awarded an honorary (मानद उपाधि से सम्मानित) Oscar by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences on  12th November for his extraordinary achievements (असाधारण उपलब्धियों) in the movies. He is from?
Answer ->> Anuradha Rao

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Who has been appointed (नियुक्त) as the United Nations Women’s (संयुक्त राष्ट्र महिला) Advocate for Gender Equality (लैंगिक समानता) and Women’s Empowerment in India?
Answer ->> Visakhapatnam

Question 6 ->> Which bank has launched (शुभारंभ) ‘mVisa’, a mobile-based payment solution (उपाय) that will make payments at retail outlets much easier (आसान)?
Answer ->> Ashok Chawla

Question 7 ->> LG Electronics Inc. has tied-up with which online retailer (फुटकर विक्रेता) to offer on smart-home services (सेवा)?
Answer ->> Bhutan

Question 8 ->> India’s first international (पहला अंतरराष्ट्रीय) conference on cooking gas has held in which city (शहर)?
Answer ->> US

Question 9 ->> Which rocket of Space (अंतरिक्ष) was destroyed recently (हाल ही में नष्ट कर दिया) in an explosion during a propellant fill operation?
Answer ->> Odisha

Question 10 ->> Who has re-appointed (नियुक्त) as Nepal’s ambassador (नेपाल के राजदूत) to India (भारत)?
Answer ->> Ministry of Urban Development

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment