Current Affairs 10th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 10th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which of the following city (निम्नलिखित शहर) topped the two thousand sixteen ‘Swachh Survekshan’ for rural (ग्रामीण) India under Hills category (श्रेणी)?
Nainital, Uttarakhand 
Mandi, Himachal Pradesh
Shimla, Himachal Pradesh
Mussoorie, Uttarakhand
Answer ->> Mandi, Himachal Pradesh

Question 2 ->> Which of the following city (निम्नलिखित शहर) topped the two thousand sixteen ‘Swachh Survekshan’ for rural (ग्रामीण) India under Plains category (मैदानों श्रेणी के अंतर्गत)?
Nadia, West Bengal
Dhanbad, Jharkhand
Satara, Maharashtra
Sindhudurg, Maharashtra
Answer ->> Sindhudurg, Maharashtra

Question 3 ->> Who of the following (निम्नलिखित) won India’s first gold medal (पहला स्वर्ण पदक) at the Rio Paralympic Games (रियो पैरालम्पिक खेलों)?
Varun Singh Bhati
Mariyappan Thangavelu
Ankur Dhama
Virender Dhanka
Answer ->> Varun Singh Bhati

Question 4 ->> Who of the following (निम्नलिखित) won bronze medal (कांस्य पदक) in the Men’s High Jump T-42 event (घटना) at the Rio Paralympic Games (रियो पैरालम्पिक खेलों)?
Varun Singh Bhati
Farman Basha
Ankur Dhama
Virender Dhanka
Answer ->> Varun Singh Bhati

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Name the state (राज्य) that bagged (जीता) ‘Best Horticulture State’ award at 9th Agricultural (कृषि) Leadership Summit two thousand sixteen.
Answer ->> Haryana

Question 6 ->> Name the state (राज्य) that bagged two thousand sixteen best agriculture (सबसे अच्छा कृषि) state award (राज्य पुरस्कार) at 9th Agricultural Leadership Summit two thousand sixteen.
Answer ->> Odisha


Question 7 ->> Which smart phone usage (प्रयोग) and carriage (गाड़ी) on board aircraft was prohibited by the Civil Aviation Ministry (नागर विमानन मंत्रालय)?
Answer ->> Samsung Galaxy Note 7

Question 8 ->> Name the registration (पंजीकरण) module for Indian (भारतीय) students studying abroad that was launched (शुभारंभ) by the Union Government (केंद्र सरकार)?
Answer ->> Madad

Question 9 ->> ICC withdrew the proposal (प्रस्ताव) for what number tier (नंबर स्तरीय) structure in Test Cricket (टेस्ट क्रिकेट)?
Answer ->> Two

Question 10 ->> RBI cancelled the certificate (प्रमाणपत्र) of registration (पंजीकरण) of how many (कितने) non-banking financial companies (गैर-बैंकिंग वित्तीय कंपनियों को)?
Answer ->> Five

Question 11 ->> Name the former India coach (भारत के पूर्व कोच) who was awarded (सम्मानित) for awarded for his exceptional contribution (असाधारण योगदान) to the field (खेत) of shooting by International Shooting Sports Federation (ISSF) in Delhi.
Answer ->> Anjali Bhagwat

Question 12 ->> As per Guinness World Records, a woman became (महिला बनीं) the youngest woman (सबसे कम उम्र के स्त्री को) in the world to have a full beard. Name her
Answer ->> Harnaam Kaur


Question 13 ->> Name the asteroid (छोटा तारा) from which NASA’s OSIRIS-REx spacecraft will collect samples (नमूने एकत्र) and return back to earth, which will help them to understand  (समझना )the origin of the solar system and the source of water (जल का स्रोत) and organic molecules found on Earth (कार्बनिक अणुओं पृथ्वी पर पाया).
Answer ->> Apohele

Question 14 ->> Name the country (देश) that successfully (सफलतापूर्वक) conducted (संचालित) its fifth nuclear test (पांचवें परमाणु परीक्षण), most powerful (सबसे अधिक शक्तिशाली) to date, in September two thousand sixteen.
Answer ->> North Korea

Question 15 ->> SEBI approved (मंजूर की) an insurance company (बीमा कंपनी) to launch its initial public offering (शुरुआती सार्वजानिक प्रस्ताव)?
Answer ->> ICICI Prudential Life Insurance Co.

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment