Current Affairs 12th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 12th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘World First Aid Day’ (विश्व प्राथमिक चिकित्सा) is observed on which date every year?
Answer ->> Second Saturday of September

Question 2 ->> 2nd Edition (संस्करण) of the Indo-Africa ICT Expo was held in September two thousand sixteen at:
Answer ->> Nairobi, Kenya
Question 3 ->> Mandi in _____________ and Sindhudurg in ___________ have emerged (उभरा) as the cleanest districts (साफ जिलों) in India according to a recent report released (रिहा) by Drinking Water and Sanitation Minister (स्वच्छता मंत्री) Narendra Singh Tomar
Answer ->> Himachal Pradesh, Maharashtra

Question 4 ->> 9th Global Agriculture (वैश्विक कृषि) Leadership Summit two thousand sixteen, with the theme “Growing Farmer Income Sustainably”, was organized (का आयोजन किया) by Indian Council of Food and Agriculture (खाद्य एवं कृषि) in September two thousand sixteen at:
Answer ->> New Delhi

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Which state bagged (राज्य जीता) 9th Global Agriculture Leadership Award (वैश्विक कृषि नेतृत्व पुरस्कार) two thousand sixteen in the category (वर्ग) of Best Agriculture State (कृषि राज्य )-two thousand sixteen in recognition of the efforts towards development of agriculture and bringing rural prosperity (कृषि और ग्रामीण समृद्धि लाने)?
Answer ->> Odisha

Question 6 ->> At 9th Global Agriculture Leadership (वैश्विक कृषि नेतृत्व) Summit two thousand sixteen which state (राज्य जीता) bagged ‘Best Horticulture State’ award for the concerted (ठोस) efforts made by the state government (राज्य सरकार) to increase the income of the farmers in horticulture (बागवानी में किसानों)?
Answer ->> Haryana


Question 7 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) has been assigned additional charge (अतिरिक्त प्रभार सौंपा) of the post of Chairperson of National Authority (राष्ट्रीय प्राधिकरण के अध्यक्ष) for Chemicals Weapons Convention?
Answer ->> Sanjay Kumar Srivastava

Question 8 ->> Tourism Ministry (पर्यटन मंत्रालय) has announced (घोषणा की) that there will be a complete (पूर्ण) ban on use of polythene in protected zone or 100-m radius of all national monuments (राष्ट्रीय स्मारकों) and tourist destinations from:
Answer ->> 2nd October 2016

Question 9 ->> Mariyappan Thangavelu has won a gold medal (स्वर्ण पदक) and compatriot Varun Singh Bhati has won the bronze medal for India in which event at Rio Paralympics two thousand sixteen?
Answer ->> Men’s High Jump T-42

Question 10 ->> In September two thousand sixteen, which state government (राज्य सरकार) launched (शुभारंभ) pension scheme for construction workers (निर्माण श्रमिकों) which will benefit 25 lakh beneficiaries in phases?
Answer ->> Odisha

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment