Current Affairs 13th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 13th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Samsung Electronics Vice Chairman (सैमसंग इलेक्ट्रॉनिक्स के उपाध्यक्ष) will soon be appointed as Director of the Board (बोर्ड के निदेशक). Who is the Vice Chairman of Samsung Electronics?
Answer ->> Lee Jae-yong

Question 2 ->> The Union Cabinet (केंद्रीय मंत्रिमंडल) approved the creation of the HEFA for creating capital assets in higher educational institutions (उच्च शिक्षण संस्थानों). What is the full form of HEFA?
Answer ->> Higher Education Financing Agency
Question 3 ->> The Union Government (केंद्र सरकार) recently released Direct Selling (प्रत्यक्ष बिक्री) Guidelines two thousand sixteen framework (ढांचा). Why were they issued?
Answer ->> To protect consumers from Ponzi frauds

Question 4 ->> How much of a world's wilderness (जंगल) has reduced in the past two decades, according to a study conducted (अध्ययन का आयोजन) by the scientists from the University (विश्वविद्यालय) of Queensland in Australia?
Answer ->> A tenth

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> The Union Cabinet (केंद्रीय मंत्रिमंडल) recently approved the extension of contract between Ministry of Earth Sciences (पृथ्वी विज्ञान मंत्रालय) and the International (अंतर्राष्ट्रीय) Seabed Authority for exploration of
Answer ->> Polymetallic Nodules

Question 6 ->> Where the first (प्रथम) BRICS Wellness Workshop (कार्यशाला) was held?
Answer ->> Bengaluru


Question 7 ->> Name the Indian (भारतीय) athlete who became the first Indian woman (पहली भारतीय महिला) to bag a medal at the Paralympics.
Answer ->> Deepa Malik

Question 8 ->> Who was recently named as the brand ambassador (ट्रेडमार्क राजदूत) of the Samajwadi Pension Yojana (समाजवादी पेंशन योजना)?
Answer ->> Vidya Balan

Question 9 ->> Indian athlete (भारतीय एथलीट) Deepa Malik recently bagged a silver medal (रजत पदक) at the Rio Paralympics. She won the medal (पदक) in which of the following events?
a) Archery
b) Boccia
c) Cycling
d) Shotput
Answer ->> Shotput

Question 10 ->> Which Indian state (भारतीय राज्य) was adjudged as the cleanest state (साफ राज्य) in terms of rural sanitation (ग्रामीण स्वच्छता)?
Answer ->> Sikkim

Question 11 ->> Who was recently (हाल ही में) appointed as the Prime Minister (प्रधान मंत्री) of Armenia?
Answer ->> Karen Karapetyan

Question 12 ->> Who was appointed (नियुक्त) as the CEO of Holiday (छुट्टी) Club resorts?
Answer ->> Liro Rossi


Question 13 ->> Which stock exchange (शेयर बाजार) became the first Indian stock (भारतीय शेयर) exchange to file Initial Public Offering (शुरुआती सार्वजानिक प्रस्ताव) with SEBI?
Answer ->> Bombay Stock Exchange

Question 14 ->> Which state government (राज्य सरकार) officially launched AIR Regional News (क्षेत्रीय समाचार) Unit’s Facebook page?
Answer ->> Chhattisgarh

Question 15 ->> The two thousand sixteen India-US Economic Summit (आर्थिक शिखर सम्मेलन) will be held (आयोजित) in which of the following cities (निम्नलिखित शहरों)?
a) Mumbai
b) Chandigarh
c) New Delhi
d) Bengaluru
Answer ->> Bengaluru

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment