Current Affairs 14th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 14th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Name the governor (राज्यपाल) of Arunachal Pradesh (अरुणाचल प्रदेश) who has been removed (हटा दिया) from the post of Arunachal Pradesh Governor (अरुणाचल प्रदेश के राज्यपाल)?
Answer ->> Jyoti Prasad Rajkhowa

Question 2 ->> Deepa Malik (45-year) wheelchair-bound adrenaline junkie from Haryana has created history (इतिहास) by winning the silver medal (रजत पदक) in Rio Paralympics two thousand sixteen,Brazil. She won the medal (पदक) in which of the following events?
a) Shotput
b) Boccia
c) Cycling
d) Boxing
Answer ->> Shotput
Question 3 ->> Which state govt. (राज्य सरकार) has announced (घोषणा की) free bus rides for school girl students (स्कूल छात्राओं) on the state roadways buses?
Answer ->> Haryana

Question 4 ->> Which stock exchange has become first Indian stock (पहली भारतीय शेयर) exchange to file Initial Public Offering (शुरुआती सार्वजानिक प्रस्ताव) with SEBI?
Answer ->> Bombay Stock Exchange (BSE)

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Name the Indian (भारतीय) kickboxer who has won the Bronze medal (कांस्य पदक) at the World Martial Arts Masterships two thousand sixteen, at Cheongju in South Korea (दक्षिण कोरिया)?
Answer ->> Sushmita Rai

Question 6 ->> Wadhwa Group has tied-up with which e-commerce platform (वाणिज्य मंच) to make its properties accessible (गुण सुलभ) to customers online (ग्राहकों को ऑनलाइन)?
Answer ->> Sanpdeal

Question 7 ->> “e-nivaran” portal has been launched (शुभारंभ) by which government department (सरकारी विभाग) for online redressal of taxpayers grievances (करदाताओं की शिकायतों)?
Answer ->> Central Board of Direct Taxes (CBDT)

Question 8 ->> The Union Cabinet (केंद्रीय मंत्रिमंडल) has approved to create the HEFA to give a major push for the creation of high-quality (उच्च गुणवत्ता) infrastructure in premier educational institutions (शिक्षण संस्थान). What is the full form of HEFA?
Answer ->> Higher Education Financing Agency

Question 9 ->> Which state govt. (राज्य सरकार) has decided to abolish the stamp duty (स्टाम्प शुल्क) of 2% levied on the immovable property (अचल संपत्ति) while awarding the power of attorney?
Answer ->> Punjab

Question 10 ->> Which state government (राज्य सरकार) officially launched (शुभारंभ) AIR Regional News (क्षेत्रीय समाचार) Unit’s Facebook page?
Answer ->> Chhattisgarh

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment