Current Affairs 15th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 15th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘International Day  (अंतर्राष्ट्रीय दिवस)of Democracy’ is observed on which date every year (तिथि हर साल)?
Answer ->> September

Question 2 ->> National Fair (राष्ट्रीय मेला) on comprehensive Indian Medicine (व्यापक भारतीय चिकित्सा) system (AROGYA) was held in September two thousand sixteen at:
Answer ->> Begaluru
Question 3 ->> Himachal Pradesh State (हिमाचल प्रदेश राज्य) Govt. has signed a preliminary Memorandum of Understanding (समझौता ज्ञापन) with Govt. of which country (देश) for developing a smart integrated township in Jathiadevi near Shimla airport?
Answer ->> Singapore

Question 4 ->> Which Bollywood Actress has been named as brand ambassador (ट्रेडमार्क राजदूत) of the ambitious Samajwadi Pension Yojana by Uttar Pradesh Government (उत्तर प्रदेश सरकार)?
Answer ->> Vidya Balan

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) tennis players has officially become (आधिकारिक तौर पर बनने) the oldest woman to debut at No. 1 in the WTA rankings?
a) Angelique Kerber
b) Karolina Pliskova
c) Simona Halep
d) Lucie Safarova
Answer ->> Angelique Kerber

Question 6 ->> Which among the following (निम्नलिखित में) has been named the world’s top museum (संग्रहालय) as per TripAdvisor’s Traveler’s Choice Awards (चयनित पुरस्कार) for the second year in a row?
a) Musee de Louvre, Paris
b) Metropolitan Museum of Art, New York
c) Tate Modern, London
d) Padro Museum, Madrid
Answer ->> Metropolitan Museum of Art, New York


Question 7 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) are among the fifty most powerful women (सबसे ताकतवर महिलाओं में) based outside the US, according to a list by Fortune
a) Arundhati Bhattacharya, Shikha Sharma and Nita Ambani
b) Arundhati Bhattacharya, Chanda Kochhar and Nita Ambani
c) Arundhati Bhattacharya, Chanda Kochhar and Shikha Sharma
d) Chanda Kochha, Nita Ambani, Shikha Sharma
Answer ->> Arundhati Bhattacharya, Chanda Kochhar and Shikha Sharma

Question 8 ->> Name the Shot-putter who has created sporting history (खेल के इतिहास) after becoming the first Indian woman (पहली भारतीय महिला) to win a Paralympics medal (पदक)
Answer ->> Deepa Malik

Question 9 ->> In September two thousand sixteen, ‘Yudh Abyas two thousand sixteen’ joint exercise was conducted (संचालित) in Uttarakhand, between armies (सेनाओं के बीच) of _______ and _______
Answer ->> India and United States

Question 10 ->> India (भारत) celebrates ‘Engineer’s Day’ on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 15th September

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment