Current Affairs 16th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 16th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> ‘International Day (अंतर्राष्ट्रीय दिवस) for the Preservation of the Ozone Layer (ओजोन परत)’ is observed on which date every year (हर साल)?
Answer ->> 16th September

Question 2 ->> The third edition (तीसरा संस्करण) of BRICS Urbanisation (शहरीकरण) Forum Meet was held in September two thousand sixteen at:
Answer ->> Visakhapatnam, Andhra Pradesh

Question 3 ->> Ashraf Ghani, the President (अध्यक्ष) of __________ was on official visit to India (भारत) in September two thousand sixteen
Answer ->> Afghanistan

Question 4 ->> Which among the following (निम्नलिखित में) has become the second state in the country (देश) after Gujarat to achieve hundred per cent electrification of households (परिवारों का प्रतिशत विद्युतीकरण)?
a) Telangana
b) Punjab
c) Haryana
d) Andhra Pradesh
Answer ->> Andhra Pradesh

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Name the one hundred five-year-old woman who was felicitated (सम्मानित) by Prime Minister Narendra Modi (प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी) for building toilet by selling off her goats and has been chosen as the ‘Swachh Bharat Abhiyan’ mascot (स्वच्छ भारत अभियान 'शुभंकर).
Answer ->> Kunwar Bai

Question 6 ->> Name the India-born innovator (भारत में जन्मे प्रर्वतक) and scientist (वैज्ञानिक) who has been awarded the two thousand sixteen Lemelson-MIT prize
Answer ->> Ramesh Raskar


Question 7 ->> Devendra Jhajharia who has become first Indian (भारतीय) to win two Paralympic Gold medals (दो पैरालम्पिक स्वर्ण पदक) is associated with which sport (खेल)?
Answer ->> Javelin Throw

Question 8 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) will be honoured with Kumaon (कुमाऊं से सम्मानित) Literary Festival’s FON (Fellows of Nature) South Asia Short Story Award (दक्षिण एशिया लघु कहानी पुरस्कार) in Nature writing (प्रकृति लेखन) for her short story “People of the Sun.”?
a) Nikita Anand
b) Vaishali Bhardwaj
c) Amisha Parikh
d) Meghna Pant
Answer ->> Meghna Pant

Question 9 Which among the following (निम्नलिखित में) typhoon hit Taiwan in mid of September two thousand sixteen?
a) Typhoon Meranti
b) Typhoon Mindulle
c) Typhoon Nepartak
d) Typhoon Malakas
Answer ->> Typhoon Meranti

Question 10 ->> In order to control protests (नियंत्रण विरोध प्रदर्शन) in Kashmir, Indian Army (भारतीय सेना) has started Operation ________
Answer ->> Operation Calm Down

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment