Current Affairs 17th & 18th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 17th & 18th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> In September two thousand sixteen, India declared itself (भारत में ही घोषित) free from Avian Influenza (H5N1) which is commonly referred (सामान्य तौर पर जाना जाता है) to as:
Answer ->> Bird Flu

Question 2 ->> As per KPMG, India (भारत) is set to become the ________ largest construction market (निर्माण बाजार) in the world by two thousand twenty five with a size of $1 trillion
Answer ->> Third

Question 3 ->> According to a new global rankings (नई वैश्विक रैंकिंग) released by Dutch building consultants (डच निर्माण सलाहकार) Arcadis, which among the following has emerged as World’s Most Sustainable City?
a) Paris, France
b) London, UK
c) Zurich, Switzerland
d)Sydney, Australia
Answer ->> Zurich, Switzerland

Question 4 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) has been appointed (नियुक्त) as the brand ambassador of Uttar Pradesh Govt.’s ‘Samajwadi Kisan Beema Yojana’, (समाजवादी किसान बीमा योजना) a scheme aimed at insuring farmers (किसानों का बीमा)?
a) Amitabh Bachchan
b) Abhishek Bachchan
c) Manoj Bajpayee
d) Nawazuddin Siddiqui
Answer ->> Nawazuddin Siddiqui

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> In an initiative (पहल) to improve the railway travel experience (यात्रा का अनुभव) of elderly, differently-abled and ailing passengers (बीमार यात्रियों को), the Ministry of Railways has announced the launch of  __________ to simplify access to wheelchairs, battery operated cars and porter services
Answer ->> Yatri Mitra Sewa

Question 6 ->> 17th Summit of Non-Aligned Movement (गुटनिरपेक्ष आंदोलन) was held in September two thousand sixteen in:
Answer ->> Venezuela

Question 7 ->> A once-in-12-years carnival of Buddhist spirituality (बौद्ध आध्यात्मिकता), culture and tradition (संस्कृति और परंपरा), the fourth edition of the Naropa festival (त्योहार) was held in September 2016 at:
Answer ->> Ladakh

Question 8 ->> Name the Indian-American Physician (भारतीय मूल के अमेरिकी चिकित्सक) whose work has emphasised empathy (सहानुभूति पर जोर) in medicine and has been selected for the prestigious two thousand fifteen National Humanities Medal (राष्ट्रीय मानविकी पदक)
Answer ->> Abraham Verghese

Question 9 Who is the author of recently (हाल ही के लेखक) released book ‘Shanti Ki Talash Mein Zindagi’?
Answer ->> Radhika Nagrath

Question 10 ->> Who among the following (निम्नलिखित में) will be honoured (सम्मानित) with Smita Patil Memorial Award (पुरस्कार)?
a) Nargis Fakhri
b) Katrina Kaif
c) Jacqueline Fernandez
d) Amy Jackson
Answer ->> Katrina Kaif

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment