Current Affairs 19th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 19th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> According to the Economic Freedom (आर्थिक स्वतंत्रता) of the World: two thousand sixteen Annual Report, India ranked ______ out of one hundred fifty nine countries and territories (देशों और प्रदेशों)
Answer ->> 112th

Question 2 ->> According to the Economic Freedom (आर्थिक स्वतंत्रता) of the World: two thousand sixteen Annual Report (वार्षिक विवरण), which country has the highest level of economic freedom worldwide (दुनिया भर में आर्थिक स्वतंत्रता)?
Answer ->> Hong Kong

Question 3 ->> Name the Indian origin (भारतीय मूल) MIT Scientist, who has been honored with the two thousand sixteen Marconi Society Paul Baran Young Scholar Award (युवा विद्वान पुरस्कार) for his research on radio waves
Answer ->> Dinesh Bharadia

Question 4 ->> Indian Navy (भारतीय नौसेना) recently launched (शुभारंभ) ‘Mormugao’. What is ‘Mormugao’?
Answer ->> Guided Missile Destroyer

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Regional Conference (क्षेत्रीय सम्मेलन) on ‘Path Breaking and High Impact Initiatives in Citizen Centric Services Delivery System (नागरिक केंद्रित सेवाओं की वितरण प्रणाली)’ was held in September two thousand sixteen at:
Answer ->> Guwahati

Question 6 ->> In September two thousand sixteen, which country launched (देश का शुभारंभ) its Second Space (दूसरी अंतरिक्ष) Station Tiangong -2?
Answer ->> China


Question 7 ->> ______________ State Govt. (राज्य सरकार) has recently signed a memorandum of understanding (समझौता ज्ञापन) with the Goa Govt. to help the latter in information technology (सूचान प्रौद्योगिकी) development
Answer ->> Telangana

Question 8 ->> International Union for Conservation of Nature (प्रकृति संरक्षण के लिए अंतर्राष्ट्रीय संघ)’s two thousand sixteen World Conservation (विश्व संरक्षण) Congress was held in September two thousand sixteen at:
Answer ->> Hawaii, United States

Question 9 Who among the following (निम्नलिखित में) has been appointed as Chairperson of Union Public Service Commission (संघ लोक सेवा आयोग)?
a) Namrata Chaddha
b) Alka Sirohi
c) Daksha Gautam
d) Yogita Rathi
Answer ->> Alka Sirohi

Question 10 ->> The government (सरकार) expects the automobile industry (उद्योग) to create sixty five million new jobs and clock annual revenues (घड़ी वार्षिक राजस्व) of $300 billion by year _________
Answer ->> 2026

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR

0 comments:

Post a Comment