Current Affairs 20th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Current Affairs 20th September 2016 in English & Hindi PDF Download Now

Question 1 ->> Which country (देश) has agreed to be a partner country (भागीदार देश) in the next edition of the Vibrant Gujarat Summit in January two thousand seventeen?
Answer ->> United States

Question 2 ->> Why was Nadia Murad in news (समाचार) recently (हाल ही में)?
Answer ->> She has been named UN goodwill ambassador for Gender Equality

Question 3 ->> As per Financial Times Global Masters in Management two thousand sixteen rankings, which among the following (निम्नलिखित में) is the Only management (केवल प्रबंधन) school in India to have 28% women (महिलाओं) in two-year PG Programme, 21% women faculty and 25% women on the advisory board?
a) Indian Institute of Management – Ahmedabad
b) Indian Institute of Management – Lucknow
c) Indian Institute of Management – Bangalore
d) Indian Institute of Management – Kolkata
Answer ->> Indian Institute of Management – Bangalore

Question 4 ->> Name the Indian-origin (भारतीय मूल के) British obstetrician and member of the UK Parliament (संसद) who has been honoured with ‘Lifetime Achievement Award (पुरस्कार)’ during the Asian Achievers Awards (एशियाई कामयाब पुरस्कार) for his work in the medical profession and public life in Britain over the years (पिछले कुछ वर्षों में ब्रिटेन)
Answer ->> Lord Narendra Babubhai Patel

Check Also ->> Government Jobs

Question 5 ->> Aleksander Caferin has been recently elected (हाल ही में निर्वाचित) as President (अध्यक्ष) of:
Answer ->> Union of European Football Associations (UEFA)

Question 6 ->> To make the Swachh Bharat Mission (स्वच्छ भारत मिशन) successful and encourage people to use clean toilets (स्वच्छ शौचालय), which District Administration (जिला प्रशासन) has started the “Selfie with my Shauchalya” campaign under which the beneficiaries of toilets provided by the Punjab government (पंजाब सरकार) and Bharti Foundation have been urged to click a selfie with their toilets?
Answer ->> Ludhiana

Question 7 ->> NASA’s Cassini spacecraft (अंतरिक्ष यान) which has entered (घुसा) final phase of its mission is associated with observation (अवलोकन) of which planet?
Answer ->> Saturn

Question 8 ->> The West Bengal government (पश्चिम बंगाल सरकार) will confer this year’s ‘Banga Bibhushan’ on ___________ for her contributions to Bengali Songs (बंगाली गीत के लिए योगदान)
Answer ->> Lata Mangeshkar

Question 9 Which city (शहर) will host two - day National Conference on Labour on 20-09-2016?
Answer ->> Bhubaneswar, Odisha

Question 10 ->> Name the expert (विशेषज्ञ) in Avionics who has been appointed (नियुक्त) as Director, Research Centre Imarat (अनुसंधान केंद्र इमारत), Defence Research Development Organisation (रक्षा अनुसंधान विकास संगठन), Hyderabad
Answer ->> BHVS Narayana Murthy

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs 10th 12th Jobs
Rojgar Express Employment News
Rozgar Career India Rojgar Samachar
Latest Sarkari Naukri Latest Railway Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
Career as Professor Career as HR


Post a Comment